Ο Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος για Θρησκευτικά

"Στο παρεξηγημένο από πολλούς μάθημα των θρησκευτικών, θα διδαχθείτε και θα γνωρίσετε ότι η Ορθόδοξη Παράδοσή μας ελευθερώνει τον άνθρωπο από τον εγωκεντρισμό, τις τραγικές συνέπειες της υπεροψίας και της αλαζονείας μας, αλλά και από την αγωνία και το φόβο του θανάτου".

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου ο Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα οι αίθουσες και οι αυλές των σχολείων

μας ζωντάνεψαν και γέμισαν από τις χαρούμενες παιδικές και εφηβικές φωνές σας. Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά με νέους σχεδιασμούς, οράματα και προσδοκίες.

Ένας αρχαίος σοφός, ο Επίκτητος, έλεγε ότι ο άριστος σκοπός της παιδείας είναι η ύψωση των ψυχών των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι η παιδεία φτιάχνει τον άνθρωπο. Η παιδεία δεν πρέπει να έχει μόνο χαρακτήρα γνωσιολογικό και χρησιμοθηρικό. Δεν πρέπει να αποβλέπει μόνο στο να γεμίσει το νου με κάποιες ξηρές γνώσεις αλλά θα πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο στην ευγενική προσπάθεια να καλλιεργήσει το πνεύμα και την ψυχή του, και να βγάλει στην επιφάνεια ότι καλό έχει στην καρδιά του.

Το επιτυχημένο σχολείο και οι επιτυχημένοι δάσκαλοι, καθηγητές και παιδαγωγοί δεν είναι αυτοί που βγάζουν σπουδαίους επιστήμονες αλλά αυτοί που βγάζουν σπουδαίους ανθρώπους.

Αυτός πρέπει να είναι ο κυριότερος σκοπός της παιδείας. Να φέρει τον άνθρωπο στα σωστά του μέτρα και να τον κρατήσει μακριά από την αλαζονεία και την αλλοτρίωση των κατακτήσεων της σύγχρονης επιστήμης. Ο σύγχρονος άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να γίνει υπεράνθρωπος και τελικά καταντά μισάνθρωπος και απάνθρωπος.

Στον αγώνα σας να γίνετε σωστοί άνθρωποι, έρχεται βοηθός και η Εκκλησία μας. Στην εποχή μας θα ακούσετε πολλές φωνές που θέλουν να σας κρατήσουν μακριά από την στοργική μέριμνα της Εκκλησίας. Κάποιοι δήθεν προοδευτικοί θέλουν να επιβάλουν τις σκοταδιστικές ιδέες τους και να σας αποκόψουν από την πολύτιμη και σωτήρια Ορθόδοξη χριστιανική Παράδοσή μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η διδασκαλία της δεν είναι κάτι παρωχημένο.Η Εκκλησία έχει να σας προσφέρει τις δικές της προτάσεις παιδείας. Προτάσεις που έχουν βγει από την υπερδισχιλιόχρονη εμπειρία της και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ήθος και αρετή και να καλλιεργήσετε την ψυχή και το πνεύμα σας.

Στο παρεξηγημένο από πολλούς μάθημα των θρησκευτικών, θα διδαχθείτε και θα γνωρίσετε ότι η Ορθόδοξη Παράδοσή μας ελευθερώνει τον άνθρωπο από τον εγωκεντρισμό, τις τραγικές συνέπειες της υπεροψίας και της αλαζονείας μας, αλλά και από την αγωνία και το φόβο του θανάτου. Θα γνωρίσετε τους ορθοδόξους Αγίους, οι οποίοι έχοντας ως πρότυπο ζωής τον Σωτήρα μας Χριστό, πρώτοι αυτοί μίλησαν και αγωνίσθηκαν για την ισοτιμία ανδρός και γυναικός, για την ισότητα όλων των ανθρώπων, για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, για την περίθαλψη των απόρων και γενικά για όσα αφορούν την θέση του ανθρώπου έναντι του Θεού, των συνανθρώπων και του φυσικού κόσμου.

Ως Πνευματικός σας Πατέρας πιστεύω ότι και την φετινή σχολική χρονιά συνάμα με την προσπάθεια που θα καταβάλετε για να γίνετε καλύτεροι και άριστοι μαθητές, θα αγωνισθείτε και για την πνευματική σας πρόοδο και την ηθική σας ανάπτυξη. Προσεύχομαι ο Κύριός μας να σας ενισχύει στον όμορφο αγώνα σας και πάντοτε θα είμαι κοντά σας αρωγός και πνευματικός σας σύμβουλος.

Στους δασκάλους και τους καθηγητές σας, εύχομαι ο Κύριός μας να τους φωτίζει και να τους χαρίζει πλουσιοπάροχα την άνωθεν σοφία και να τους ενδυναμώνει στο σημαντικό έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδικών και εφηβικών ψυχών.

Καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά!

Με όλη μου την αγάπη

Ο Μητροπολίτης

+Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος"

Keywords
Τυχαία Θέματα