Καμπάνια για την ανακύκλωση

Τη δυνατότητα επέκτασης της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων σε προϊόντα όπως ξύλο, συσκευασίες, γεωργικά φάρμακα, βρώσιμα έλαια, ληγμένα φάρμακα, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, ενώ άμεση προτεραιότητά του αποτελεί η μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη των ήδη διαχειριζόμενων αποβλήτων και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συστημάτων που διαχειρίζονται απόβλητα. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των συστημάτων που ασχολούνται με την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων και εποπτεύονται από τον Εθνικό
Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανισμών εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, μπαταριών, ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για γεωγραφική επέκταση της ανακύκλωσης, οι ενδελεχείς έλεγχοι στους οργανισμούς διαχείρισης αποβλήτων και στα παράγωγα αποβλήτων. Κατά τη συζήτηση ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη αξιολογηθεί τα πρώτα τρία συστήματα διαχείρισης αποβλήτων -από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές- που θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία, ενώ προχωρά η αξιολόγηση και άλλων συστημάτων.

Καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες στην αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και των συστημάτων διαχείρισης αποτελεί ένα από τα βασικά προσκόμματα στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, το υπουργείο Παιδείας, τους δήμους και ΜΚΟ.
Keywords
Τυχαία Θέματα