«Καμπανάκι» για τον τουρισμό

Κίνδυνο νέας καταστροφής του ελληνικού τουρισμού προβλέπει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς η χώρα μας έχει βρεθεί και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.

Κι ενώ στο εξωτερικό, ο Τύπος «παίρνει φωτιά» για τα θέματα της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, στη χώρα μας εκκρεμεί το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά για τη θερινή περίοδο, κάνοντας δημοφιλείς προορισμούς να φαντάζουν αποκομμένοι από τον κόσμο.

Η έρευνα του Αθήνα

984 που επιμελήθηκαν η Χριστιάννα Κούσιου και ο Νεκτάριος Ανδριόπουλος και παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή «Επόμενη Δόση» με τη Δώρα Σαρρή και το Γιάννη Παπαγεωργίου, ανέδειξε τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό όσον αφορά τον τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και με τις «πληγές» που υπάρχουν στον πιο προσοδοφόρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ρυθμός των κρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο παρουσιάζει επιβράδυνση έως και πάγωμα, καθότι όπως λένε  οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξένοι τουρίστες δεν εμπιστεύονται την χώρα μας για τις διακοπές τους, φοβούμενοι αφενός για επεισόδια, αφετέρου για...το νόμισμα που θα έχει η Ελλάδα το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στη Χριστιάννα Κούσιου επεσήμανε, ότι σοβαρή κάμψη παρουσιάζουν οι αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Παράλληλα ο κ. Ανδρεάδης σχολίασε και το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και το «θάνατο» του κοινωνικού τουρισμού, λέγοντας πως οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες θα είναι καταστροφικές.

Το internet είναι αναμφισβήτητα το πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενο μέσο προβολής και προώθησης των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο και στο τουριστικό προϊόν,  καθώς διάφορες έρευνες που κατά καιρούς γίνονται σε όλο τον κόσμο δείχνουν την τάση που επικρατεί στον τρόπο που γίνονται οι κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων. Για παράδειγμα η έρευνα της εταιρείας Mintel από την Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι περίπου το 33%  προτιμά να κάνει τις κρατήσεις τους μέσω Internet , παρά να πάει στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα.
Μέχρι εδώ όλα καλά....

Ωστόσο, αν τελικά κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί την χώρα μας και θέλει να προγραμματίσει τις διακοπές του μέσω του διαδικτύου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα οι ξένοι να θεωρούν πως δεν υπάρχει τρόπος να μεταβούν  πχ από Μύκονο σε Νάξο. Το πρόβλημα βεβαίως είναι χρόνιο, και οφείλεται σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους σε γραφειοκρατικά κωλύματα..

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε όσα νησιά δεν έχουν αεροδρόμιο και οι απώλειες είναι τεράστιες για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, Λευτέρης Στρατούρης μιλώντας στην Χριστιάννα Κούσιου, τόνισε πως το πρόβλημα με την έγκαιρη ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ταλανίζει το νησί της Νάξου, πολλά χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται ξέ
Keywords
Τυχαία Θέματα