Οι συντάξεις στον προκρούστη του εφαρμοστικού

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος εφαρμοστικός νόμος, προκειμένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος να ψηφισθεί από την Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον capiatal.gr προβλέπεται μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο
πλαφόν) αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στις συντάξεις. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Έτσι το οριστικό συνολικό «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ (300 εκατ. συν επιπλέον 100 από το άνοιγμα των 325 εκατ. ευρώ) και οριστικοποιείται ως εξής:

Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα άνω των 1.300 ευρώ. Η μείωση θα εφαρμόζεται για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Σε αυτή τη μείωση εντάσσονται και τα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών), τα οποία γλιτώνουν την επιπλέον μείωση που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Μείωση 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ. Οι απόμαχοι ναυτικοί δεν θα υποστούν τη μείωση του 13%. Όλες οι συντάξεις, χωρίς πλαφόν, θα περικοπούν κατά 7%.
Μείωση 12% σε όλες τις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
Μείωση 15% στις επικουρικές από 250-300 ευρώ.
Μείωση 20% στις επικουρικές από 300 ευρώ και πάνω.
Την επίσπευση της μείωσης κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κατά 2 μήνες και από περικοπές επιχορηγήσεων διαφόρων υπουργείων.
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων, κ.α..
Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό. Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευόμενους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα