Δεν δέχονται περικοπές οι δικαστικοί

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα πως αν υποστούν νέες περικοπές θα τεθεί εν αμφιβόλω η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης -κάτι που αξιώνει μετ' επιτάσεως και η τρόικα κυρίως για τις υποθέσεις φορολογικής φύσεως- στέλνουν οι έξι δικαστικές ενώσεις με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Οι δικαστικές ενώσεις εν όψει των επερχόμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια επισημαίνουν
καταρχήν πως «οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος)».

Συνεπώς, επισημαίνουν «ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του κράτους».

Ακόμη, οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν στην επιστολή τους:
«Οι αποδοχές μας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων). Να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε 1.800 € περίπου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ο έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα