Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Κλίμα απαισιοδοξίας στην Ευρώπη, με τους πολίτες της να μην βλέπουν διέξοδο από την κρίση.

Οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η κρίση θα επιδεινωθεί στη χώρα τους εντός του 2013, βάσει έρευνας των Ipsos/CGI σε δείγμα 6.000 ατόμων σε έξι χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία) για λογαριασμό του διαφημιστικού ομίλου Publicis, ο οποίος κάνει λόγο για μία «ζοφερή κατάσταση και ένα δύσκολο μέλλον».

Οι Γάλλοι εμφανίζονται ακόμα περισσότερο απαισιόδοξοι (85%, εκ των οποίων το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πολύ»). «Υπ' αυτό το πρίσμα

είναι οι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη» σημειώνεται στην μελέτη.


«Και οι ίδιοι οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς», με το 73% εξ αυτών να αναμένουν την επιδείνωση της κατάστασης στη δική τους χώρα.


Οι Ισπανοί μοιάζουν να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι: καθώς έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, ένα σημαντικό ποσοστό τους εμφανίζεται να πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν, ενώ ένα 40% εξ αυτών θεωρεί ότι η κρίση θα αρχίσει να εξασθενεί το προσεχές διάστημα.


Στους πληθυσμούς αυτών των έξι χωρών, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι μια περιρρέουσα απαισιοδοξία (45%), μια λανθάνουσα ανησυχία (36%) κι εξίσου η παραίτηση (32%) και η οργή (32%), σύμφωνα με την έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα