Ιράκ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Επικοινωνιών

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ιράκ Μοχάμεντ Τάουφικ Αλάουι, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό λόγω των «πολιτικών παρεμβάσεων» του Νούρι αλ Μάλικι στο υπουργείο του.

«Παραιτήθηκα διότι ο Μάλικι αρνήθηκε (. . . να σταματήσει) τις πολιτικές παρεμβάσεις στο υπουργείο μου», δήλωσε τηλεφωνικά προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλάουι, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο.

Ο Αλάουι είχε απαιτήσει στα τέλη του Ιουλίου από τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ να τερματίσει τις «παρεμβάσεις» αυτές.

Πρόκειται για την πρώτη

παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Μάλικι μετά το σχηματισμό της, το 2010. Την περασμένη χρονιά, ο υπουργός Ηλεκτρισμού Ράαντ Σαλάλ Αλ Άλι είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του διότι είχε εγκρίνει δύο συμβάσεις που κρίθηκαν παράνομες, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Ο Αλάουι είναι μέλος της συμμαχίας Ιρακίγια, στην οποία κυριαρχούν οι σουνίτες και η οποία στις αρχές της χρονιάς είχε υποστηρίξει την ιδέα της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού αλ Μάλικι στην βουλή.

«Είχα θέσει ορισμένους όρους στον πρωθυπουργό, ιδίως να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στο υπουργείο μου, (προσθέτοντας ότι) διαφορετικά δεν θέλω να κατέχω το αξίωμα», είπε ο Αλάουι.

«Του είχα πει: "ή σέβεστε αυτούς τους όρους, ή δεχθείτε την παραίτησή μου". Έπειτα από έναν μήνα, αποδέχθηκε την παραίτησή μου», πρόσθεσε ο Αλάουι, σημειώνοντας ιδίως τις μεταθέσεις αξιωματούχων από το υπουργείο του σε άλλες θέσεις χωρίς την έγκρισή του με απόφαση του Μάλικι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα