Η μαγειρική χθες και σήμερα

Σε μία εποχή που η μαγειρική παίρνει τη θέση που της αξίζει και πλέον μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στην κουζίνα και δημιουργούν, ο Αθήνα 9.84 ψάχνει τα αίτια της στροφής αυτής και καταγράφει τις νέες τάσεις.
Η Μαρία Παύλου, η Πανδώρα Παφίλη και η Χριστιάννα Κούσιου επιμελήθηκαν την έρευνα, που παρουσιάζεται όλη αυτή την εβδομάδα, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Σήμερα μίλησε στον Αθήνα 984 ο σεφ

Χριστόφορος Πέσκιας, ο οποίος είναι αρκετά αυστηρός με τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, μιλώντας ακόμη και για ριάλιτι μαγειρικής.

«Σε περιόδους κρίσης ο κόσμος θέλει τα πράγματα που θα τον κάνουν να νιώθει καλά. Στην Αμερική το 1930 πήγαιναν στο σινεμά για να βλέπουν film good ταινίες για να νιώθουν καλά και τώρα στην Αμερική μετά τους δίδυμους πύργους φτιάχνουν ταινίες όπου να νιώθει ο κόσμος καλά. Και με το φαγητό ο κόσμος το ίδιο αντιδρά. Γενικά ο κόσμος δεν θέλει δύσκολα πράγματα, δεν θέλει να πηγαίνει σε εστιατόρια που τον ταλαιπωρούν ή να του σερβίρουν περίπλοκα φαγητά, αλλα φαγητά που να τον κάνουν να νιώσει καλά. Στα αγγλικά αυτό λέγεται comfort food, το φαγητό της μαμάς.

Παραδοσιακά μαγειρεύαμε στα σπίτια το 1940, 50,60, μετά σιγά σιγά με την ας πούμε οικονομική προόδο ήρθαν και τα εστιατόρια και ο κόσμος έτρωγε και έξω. Τώρα που είναι η κρίση βγαίνει λιγότερα ο κόσμος έξω. Όσοι τους αρέσει να τρώνε τόσοι θα τους αρέσει και η μαγειρική , το κάνουν οι άνδρες τους αυτό, το κάνουν όσοι το θεωρούν χόμπι, τέχνη, τον χαλαρώνει τον κόσμο. Παραδοσιακά το έκανε η μαμά γιατί έπρεπε να ταϊσει την οικογένεια τώρα το κάνουν πολλοί άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει.

ΕΡ: Και για εκτόνωση...

ΑΠ: Ναι, ακούμε μουσική, πάμε κινηματογράφο πάμε σε μια γκαλερί και βλέπουμε πίνακες, κάνουμε πράγματα για να ικανοποιήσουμε τις αισθήσεις μας. Τώρα και η μαγειρική ικανοποιεί την γλώσσα μας. Παλιά το θεωρούσαν κοιλιοδουλεία όλο αυτό το πράγμα, τώρα δεν θεωρείται. Θεωρείται τέχνη.

ΕΡ: Αυτή η επαφή με την μαγειρική μέσα από τις εκπομπές και τα βιβλία μας έχει κάνει πιο επιλεκτικούς;
ΑΠ: Όχι νομίζω, επιλεκτικοί γινόμαστε με την τριβή του αντικειμένου άρα οι εκπομπές μαγειρικής, οι πιο πολλές - ορισμένες είναι πολύ καλές- οι ριάλιτι είναι ριάλιτι. Είναι ένα ριάλιτι με θέμα την μαγειρική, θα μπορούσαν ήταν άλλο θέμα το ριάλιτι. Είναι πια νέα μορφή ριάλιτι.....

ΕΡ: Οι ιδέες αυτές μας έχουν κάνει πιο επιλεκτικούς; Μας έχουν κάνει να ψαχνόμαστε περισσότερο;
ΑΠ: Να τρώμε καλύτερα; Όχι δεν μας έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένου και εμού που είμαστε πιο χοντροί, σημαίνει ότι δεν τρώμε καλά, διατροφικά κάτι δεν κάνουμε καλά. Υπάρχουν και πάρα πολλά έτοιμα φαγητά, ταχυφαγία όπου η ποιότητα δεν είναι καλή.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι αυτά δεν τα έχει εγκαταλείψει ο Έλληνας;
ΑΠ: Όχι καθόλου.Οι παραπάνω πισταρίες της γειτονιάς έχουν κακές πίτσες για τα γούστα τα δικά μου. Κακές γιατί έχουν κακά τυριά. Βάζουν ένταμ της κακιάς συμφοράς με πολλά άχρηστα λιπαρά. Τώ

Keywords
Τυχαία Θέματα