Le Monde: «Τιμωρία η επιτροπεία»

Άρθρο «κόλαφο» κατά της επιτροπείας δημοσιεύει σήμερα η γαλλική «Le Monde» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ενδεχόμενο να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα θυμίζει μια σκοτεινή εποχή.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τα σχέδια διαρθρωτικής προσαρμογής που εφάρμοζε το ΔΝΤ, τη δεκαετία του ΄80, όταν δεν δίσταζε να θέτει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των οικονομικών υποθέσεων στις χώρες όπου προσέφερε βοήθεια, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο άρθρο της με τίτλο
«Επιτροπεία: μια τιμωρία που γνωρίζουν καλά οι αναπτυσσόμενες χώρες», η εφημερίδα αναφέρει τα παραδείγματα της Αιθιοπίας και της Κένυας, με τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Η Monde κάνει αναφορά και στις περιπτώσεις της Αργεντινής και της Αλγερίας , όπου απαίτησαν από τις κυβερνήσεις να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα, όπως μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών για υγεία, παιδεία και κοινωνικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, συμπίεση μισθών και κατάργηση προστατευτικών κανονισμών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιδέα της επιτροπείας απομακρύνεται προσωρινά, καθώς -όπως τονίζει- μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάρτιο, θα ενίσχυε την πιθανότητα μιας επιτροπείας από την ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα