Η μάχη της Ιβηρικής

Του Διονύση Δελλή
 
Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι πρόκειται για τον καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου. Παρόντος του Λουίτζι Μπουφόν δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πρόκειται καν για τον καλύτερο πορτιέρο αυτών των ημιτελικών. Δεν χωρά συζήτηση όμως πως είναι ο σημαντικότερος «άσσος» της εποχής μας. Ο χρυσοδάκτυλος Ικέρ Κασίγιας.
 
Παγκόσμιος πρωταθλητής με νέους (1999) και άνδρες (2010) αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης (2008) με την ομάδα της Ισπανίας. Κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ, του Σούπερ Καπ, του Διηπειρωτικού με την Ρεάλ Μαδρίτης. Συν βέβαια κάμποσοι τίτλοι σε εγχώριο
επίπεδο. Στα 31 του χρόνια ο αρχηγός (και των δύο ομάδων του) Κασίγιας, έχει κερδίσει τα πάντα. Ακόμη και την καρδιά της Σάρα Καρμπονέρο...
 
Απόψε το κίνητρο είναι διπλό. Μια ακόμη πρόκριση σε τελικό, αλλά και η 100η του νίκη με το εθνόσημο στο στήθος. Για να το πετύχει; Θα πρέπει να στεναχωρήσει τον φίλο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Συνοδοιπόροι στη Ρέαλ, πρωταθλητές φέτος. Συνεταιράκια στις υπηρεσίες του Μουρίνιο. «Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα βήμα πάνω από όλους τους υπόλοιπους παίκτες... Δεν υστερεί κάπου και μπορεί να κάνει την διαφορά σε ένα ματς» είπε τέλη Μάη για τον αποψινό μεγάλο του αντίπαλο ο Κασίγιας.
 
Κέιπ Τάουν, 29 Ιουνίου 2010.
Παγκόσμιο κύπελλο. Φάση των «16». Νοκ άουτ.
Από τη μια η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία. Έφτασε ως εκεί με χαρακτηριστική δυσκολία. Ήττα στην πρεμιέρα από την Ελβετία. Νίκη με το ζόρι με τις Ονδούρες, οριακά 2-1 τη Χιλή. Ψάχνει απεγνωσμένα... μια μεγάλη νίκη, μια πρόκριση, μια δόση αυτοπεποίθησης. Να νιώσει και η ίδια αυτό που όλοι της...χαρίζουν απλόχερα. Τον τίτλο του φαβορί.
Απέναντι; Το ασανσέρ του τρόμου με το όνομα Πορτογαλία. Ισοπαλίες με Βραζιλία και Ακτή Ελεφαντοστού, ένα εκκωφαντικό 7-0 επί της Κορέας. Μια ομάδα που για άλλη μια φορά δείχνει έτοιμη για όλα. Λέγεται και ντέρμπι της Ιβηρικής. Και κρίνεται; Από ένα γκολ, από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ. Ο Νταβίδ Βίγια στέλνει τους Ισπανούς στους οκτώ και τελικά σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του κόσμου.
Και οι Πορτογάλοι; Η γνωστή ιστορία. Την επόμενη μέρα όλοι τα έχουν με τον Ρονάλντο. Ένα ακόμη μεγάλο ματς που έμοιαζε... αόρατος.
 
Δύο χρόνια μετά στο Ντονιέτσκ, του Ρινάτ Αχμέτοφ η κόντρα ζωντανεύει ξανά. Και τούτη τη φορά είναι ένα εισιτήριο για τον τελικό του Euro. Το ντέρμπι της Ιβηρικής. Απόψε. Η πληθωρική Ισπανία, με την μεγάλη ικανότητα αλλά και με την αύρα της επιτυχίας. Και η Πορτογαλία του Ρονάλντο. Μια βασίλισσα δίχως στέμμα...
«Τώρα είναι καλύτεροι από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.Έχουν βελτιωθεί και έχουν ωριμάσει. Αμύνονται πολύ καλά και είναι πολύ επικίνδυνοι στις άκρες με τον Νάνι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι είναι παίκτες που μπορούν να ντριμπλάρουν και να σουτάρουν εξαιρετικά» αναγνώρισε ο Τσάβι.
 
Ο Ισπανικός Τύπος πάλι έδειξε πιο συγκεκριμένος «Όταν παίρνει τα πάνω του δείχνει ασταμάτητος και αυτό το απέδειξε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν με τη Ρεάλ. Τώρα είναι φαβορί ν
Keywords
Τυχαία Θέματα