Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε την 1/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η δημοκρατία παλεύει εν δημοκρατία τους εχθρούς της. Δηλαδή, οι ιδέες δεν διώκονται. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται και θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος, διότι εγώ δεν μπορώ να σας το βεβαιώσω... Πάντοτε λειτουργεί το τεκμήριο της αθωότητας υπέρ του κατηγορουμένου. Η δημοκρατία, λοιπόν, δεν πολεμάει τους εχθρούς της με απαγορεύσεις, το ελληνικό Σύνταγμα

-διότι έχει γίνει και τέτοια συζήτηση-, δεν προβλέπει κόμματα εκτός νόμου και επομένως, εδώ κατηγορούνται οι συγκεκριμένοι -ασχέτως αν έχουν βουλευτική ιδιότητα-, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αυτόφωρα αδικήματα κ.λπ., τα οποία θα ακολουθήσουν την διαδικασία της δικαιοσύνης. Βεβαίως, αυτό δημιουργεί ένα σοκ και με τον τρόπο τον οποίο έγινε. Κατά κάποιο τρόπο είχε και έναν θεατρικό χαρακτήρα -αν μπορώ να το πω έτσι-, αλλά πρέπει να πω ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει από την μια στιγμή στην άλλη».

Και πρόσθεσε: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ρατσιστικό, ξενόφοβο και φιλοναζιστικό κόμμα, διότι ο ναζισμός υπήρξε ένα πράγμα και έχει χαράξει την ιστορία. Πρέπει όμως η δημοκρατία να επιβάλει εκεί που πρέπει τους κανονισμούς, εκεί που πρέπει την τάξη κ.λπ., στις συμπεριφορές οι οποίες εκφεύγουν των συμπεριφορών που επιτρέπει το δημοκρατικό μας κοινοβουλευτικό καθεστώς. Και βεβαίως δεν συζητώ ότι φτάσαμε στην δολοφονία ενός ανθρώπου, για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Βεβαίως όλα αυτά -νομικός δεν είμαι, αλλά διαθέτω ισχυρή κοινή λογική-, που δημοσιεύονται και αποτελούν φάκελο της δικογραφίας, προφανέστατα, δεν είναι τα μόνα. Πρέπει να υπάρχουν μαρτυρίες, γιατί οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δεν είναι το κεντρικό ζήτημα. Εναι δευτερογενές, κατά κάποιον τρόπο... Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε μόνο η κρίση ευθύνεται για αυτή την υπόθεση. Η ελληνική κοινωνία πάντοτε είχε δυνάμεις μέσα της, οι οποίες δεν αντέκρουαν με επιχειρήματα τις διαφορετικές απόψεις της άλλης πλευράς. Δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ακραία κόμματα με πολύ ακραίες απόψεις. Έχουν συμμετάσχει και σε κυβερνήσεις. Αλλά, αυτό το λεξιλόγιο και οι καθημερινές συμπεριφορές των επιθέσεων, του κυνηγητού των μεταναστών και η προσπάθεια να εκφράσουν κατά κάποιον τρόπο έναν φοβερό θυμό που καταστρέφει τα πάντα μπροστά του -το οποίο βρήκε αντίκρυσμα προφανώς στην ελληνική κοινωνία και από τις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι υπάρχει άνοδος, δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας-, είναι ένα άλλο πολιτικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να το συγχέουμε με την υπόθεση αυτή των εισαγγελικών αρχών...
Ποτέ καμία χώρα, καμία αυτοκρατορία, δεν είχε μονίμως περιόδους ακμής. Αυτοί επωφελήθηκαν από όλα αυτά. Τώρα ποιος τους βοήθησε να επωφεληθούν; Η ολιγωρία των λεγομένων συστημικών δυνάμεων ή αυτά που λένε ορισμένοι περί συνταγματικού τόξου; Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει το συνταγματικό τόξο. Δεν το καθορίζουν τα πολιτικά κόμματα, τα περί συνταγματικού τόξου και άλλα που ακούω είναι μη σοβαρά. Ποιοι άλλοι βοήθησαν στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής; Να αναδυθούν τα χειρότερα στοιχεία στην επιφάνεια. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Ο τρόπος που χειρίστηκαν τα μίντια και οι πολιτικές δυνάμεις και όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα αυτές που θεωρούνται ότι δεν συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή...».

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε σε κομμάτια της Αριστεράς;

Μ. Γιαννάκου: «Ναι. Και η Αριστερά, με τον τρόπο που αντιμετώπιζε -για παράδειγμα-, τις αστυνομικές αρχές, το λεξιλόγιο... Όλα αυτά κάπου θα κατέληγαν. Ο τρόπος που χειρίστηκαν τα μίντια τη Χρυσή Αυγή. Το "χάιδεμα" των ακραίων απόψεων. Η εμφάνιση μιας απόλυτης μισαλλοδοξίας και ενός εθνικισμού...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα