Η ευρωπαϊκή «στιγμή» των ΗΠΑ

Στα γαλλικά χρώματα ντύνει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το περιοδικό Economist στο τεύχος που κυκλοφορεί από αύριο και ασκεί κριτική στην κακοδιαχείριση των ΗΠΑ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια οι ηγέτες των ΗΠΑ ασχολήθηκαν με την ευρωπαϊκή κρίση με συγκαλυμμένη περιφρόνηση. Στο Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο κυριάρχησε δυσπιστία στο κατά πόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν
να χειριστούν το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε αλλά και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για στο σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Η συμφωνία για το δημοσιονομικό βάραθρο: Η ευρωπαϊκή στιγμή της Αμερικής - Οι ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ της κακής δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ουάσιγκτον και το χάος στη ζώνη του ευρώ».

Και συνεχίζει: «Οι επικρίσεις αυτές ήταν όλες έγκυρες, όμως ήρθε η στιγμή που εκείνοι που τις έκαναν πρέπει να βγάλουν τις παρωπίδες από τα μάτια τους. Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, όσο αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι αποτυχίες για συμφωνία με στόχο την αποφυγή της καταστροφής του «δημοσιονομικού γκρεμού», δείχνουν ότι το σχέδιο της Ουάσιγκτον είναι ανησυχητικά παρόμοιο με αυτό της Ευρωζώνης αλλά και καταθλιπτικό».

Το άρθρο κάνει λόγο για ανικανότητα στη λήψη άμεσων μέτρων: «Η κρίση διογκώθηκε στην Ευρωζώνη επειδή οι πολιτικοί της σταδιακά απέτυχαν να λύσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ενιαίου νομίσματος, καταφεύγοντας σε μια σειρά από προσωρινές λύσεις, σε διαπραγματεύσεις, συνήθως και μετά τα μεσάνυχτα. Τα προβλήματα της Αμερικής είναι διαφορετικά. Αντί να αντιμετωπίζει μια επικείμενη κρίση χρέους, όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να ασχοληθεί με την τεράστια διαφορά μεταξύ των φορολογικών εσόδων και των δαπανών».

Η συμφωνία αυτής της εβδομάδας, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απέτρεψε το φάσμα της ύφεσης. Αγορές συγκεντρώθηκαν στην ανακούφιση. Αλλά για πόσο καιρό ακόμη, διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
Αποδίδει μάλιστα στους πολιτικούς ευθύνες για την αποτυχία αξιοπιστίας και ειλικρίνειας απέναντι στους ψηφοφόρους. «Ακριβώς όπως η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα απέφυγαν να δηλώσουν καθαρά στους Γερμανούς και στους Γάλλους πολίτες το κόστος διάσωσης του ενιαίου νομίσματος έτσι ακριβώς ούτε ο Ομπάμα ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το θάρρος να πουν στους Αμερικανούς τι θα κοστίσει η ανάκαμψη από το δημοσιονομικό χάος», αναφέρει.
Προσθέτει ωστόσο, πως με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μια ευρωπαϊκού τύπου κρίση στο εγγύς μέλλον.
Keywords
Τυχαία Θέματα