Σειρά έχει το ΤΤ

Η 12η Ιανουαρίου θα σημάνει το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που πηγάζουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», οι αποφασισμένοι θα κληθούν σε μια εβδομάδα να έχουν καταθέσει τις δεσμευτικές προσφορές

τους στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, επισήμως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον όμιλο της Εθνικής, ενώ φαίνεται πως θα ακολουθούσε και η Alpha Bank, χωρίς να αποκλείεται και η κατάθεση προσφοράς από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόβλεψη και δεύτερου σχεδίου από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που υπάρξουν «δυσάρεστες» εκπλήξεις στο τέλος της εβδομάδας. Κι αυτό έχει να κάνει, σύμφωνα με το «Κεφάλαιο», στην υποβολή πρότασης και από την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δημιουργίας ενός εναλλακτικού κρατικού τραπεζικού βραχίονα, ο οποίος θα αναλάβει να υποκαταστήσει το κενό που πιθανόν να προκληθεί με την τοποθέτηση επιτρόπων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο εναλλακτικό αυτό σενάριο, αποτυπώνεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πρόκειται όμως για σενάριο, το οποίο φαίνεται να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες γι αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι πηγές δεν προτάσσεται.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Αντιθέτως, δεν αποτελεί φήμη η προοπτική της διάσπασης του ΤΤ.
Στην περίπτωση του, θα εφαρμοσθεί ό,τι και σε αυτή της Αγροτικής Τράπεζας. Δηλαδή, ο οργανισμός θα σπάσει στα δύο, με τη δημιουργία της «καλής» και της «κακής» τράπεζας. Στην πρώτη, θα περάσει το υγιές ενεργητικό του ΤΤ και θα είναι αυτή η οποία θα πωληθεί. Άλλωστε, γι αυτό το κομμάτι υποβάλλονται οι προσφορές.

Σε ό,τι αφορά στο «κακό» κομμάτι, που θα κρατήσει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος αφού εκκαθαριστεί θα εξαφανιστεί από το τραπεζικό τοπίο της χώρας. Κατά το μοντέλο της Αγροτικής, δηλαδή. Αν κι όπως λένε ήδη από τον τραπεζικό ανταγωνισμό «το Ταμιευτήριο δεν είναι ο «θησαυρός» που όλοι νομίζουν. Υπό την έννοια ότι δεν θα προσθέσει τόση υπεραξία, σε όποιον το αποκτήσει, που αυτομάτως θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες». Από την άλλη, όμως, μπορεί αυτές οι διαρροές να γίνονται, απλώς και μόνο, για να δικαιολογήσουν τη διαφαινόμενη "ήττα" όσων τις κάνουν και κατ αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το μέγεθος της νίκης, γι αυτόν που θα την πετύχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα