Προς οικονομική στήριξη των στρατιωτικών

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Στρατεύματος σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα, του προσωπικού, λόγω των δραστικών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες και στον προϋπολογισμό του υπουργείου, εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2 Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, και συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ περιέγραψε τα προβλήματα στην επιχειρησιακή αξιοπιστία του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία απέδωσε κατά κύριο λόγο στις μεγάλες ελλείψεις σε ανταλλακτικά και σε τεχνική υποστήριξη.

Επίσης, οι περικοπές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, υποστήριξε ο Α/ΓΕΕΘΑ, δημιούργησαν ακόμη και πρόβλημα αξιοπρεπούς επιβίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα των οδοιπορικών που έχουν «κοπεί». Η άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι πρέπει έστω ένα μέρος των οδοιπορικών να ενταχθεί στο μισθό των στρατιωτικών.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, πείστηκε από τα επιχειρήματα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έδωσε εντολή τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει την οικονομική διάσταση των θεμάτων που έθιξε ο Στρατηγός.

Πάντως, χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε αλληλογραφία με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να διατυπώσει και εγγράφως, ότι είναι «μεγάλη αδικία η διπλή περικοπή στις συντάξεις των αποστράτων».

Ρεπορτάζ Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα