Η Διεθνής Ψήφος

Του Μανώλη Κοττάκη

Οι εκλογές της προσεχούςΚυριακής δεν είναι «εθνικές». Τααποτελέσματα τους θα έχουν επίδρασηδιεθνώς: Στις αγορές που διαμορφώνουντα επιτόκια της ευρωζώνης, στις αποφάσειςπου σχεδιάζουν να λάβουν οι Γερμανοίγια το μέλλον της Ευρώπης, στουςυπολογισμούς που κάνουν οι Αμερικανοίγια την ανάταξη της οικονομίας τους,στην γεωπολιτική αρχιτεκτονική τηςνοτιοανατολικής Μεσογείου, στην ευρύτερημεταβολή των συσχετισμών μέσα στοπαγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Συμπτωματικά, όλοι όσοιενδιαφέρονται για τις πολιτικές

εξελίξειςστην πατρίδα μας είναι ιστορικοί σύμμαχοιτης Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.Χωρίς την στήριξη τους στο παρελθόν ηχώρα μας δεν θα είχε κανένα μέλλον μέσασε αυτούς τους θεσμούς.

Για να είμαστε ειλικρινείςλοιπόν την Κυριακή δεν έχουμε «εθνικές»αλλά τις πρώτες διεθνοποιημένες εκλογέςμετά την μεταπολίτευση.

Η ψήφος κάθε πολίτη απότον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τηνΚέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο αφορά πολύπερισσότερα πράγματα από την ανάδειξημιας κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Ομπάμα υπέρτης παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ υπότην προϋπόθεση ότι «θα τηρήσει τιςδεσμεύσεις της», οι συναφείς δηλώσειςΟλάντ και Μόντι, οι πληροφορίες ότι ηΚίνα προετοιμάζεται για μια ελληνικήέξοδο, η κλιμακούμενη απομόνωση στιςδιεθνείς οικονομικές μας σχέσεις(διακοπή ασφάλισης εμπορευμάτων πουεισάγονται, διακοπή συνεργασίας ξένωναεροπορικών εταιρειών με Ελλάδα, δυσμενήςαπόφαση Σένγκεν) δείχνουν ποιός είναιο βαθμός ενδιαφέροντος της διεθνούςπολιτικής και της διεθνούς οικονομίαςγια τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών.Οι ξένες ηγεσίες μας προειδοποιούν γιατην αντιευρωπαική ψήφο ενώ δυτικέςοικονομικές δυνάμεις και θεσμοίπροετοιμάζονται για τα χειρότερα πουμπορούν να προκαλέσουν οι επιλογές μαςόχι μόνον στους εαυτούς μας αλλά καιέξω από τα σύνορα μας.

Η συνειδητοποίηση ότιη ψήφος μας έχει «διεθνή» χαρακτήραείναι κρίσιμη για δύο λόγους:

Πρώτον για να σταματήσειαυτή η ανόητη «ρητορεία» περί επέμβασηςστα εσωτερικά μας.

Ο νέος κόσμος είναισυνδεδεμένος. Ηγεσίες, επιχειρήσεις,χρηματοπιστωτικό σύστημα, λαοί βρίσκονταισε αλληλεξάρτηση που υπερβαίνει τασύνορα του εθνικού κράτους. Στην περίπτωσημας αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο απότην στιγμή που το ελληνικό δημόσιο είναιεν ζωή χάρη στα χρήματα Ευρωπαίωνφορολογουμένων. Άρα, ο καθένας μπορείνα λέει την γνώμη του. Δεν είμαστευποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε αλλάνα την ακούσουμε.

Αντί λοιπόν να κόβουμεγέφυρες και να στοχοποιούμε ξένουςηγέτες πρέπει να μπούμε στην διαδικασίανα σκεφτούμε: Γιατί το κάνουν; Γιατί μαςπροειδοποιούν ευγενικά για τις συνέπειεςτης αντιευρωπαϊκής επιλογής; Γιατί οΟμπάμα, ο Ολάντ και ο Μόντι που μαςσυμπεριφέρονται φιλικά μας φωνάζουν«προσέξτε !». Μήπως για να μην γίνει οΛαφαζάνης Υπουργός; Σιγά. Το κάνουν διότι είμαστε μέλος μιας μεγάληςοικογένειας και με την συμπεριφορά μαςδεν βάζουμε σε κίνδυνο μόνον τον εαυτόμας αλλά ολόκληρη την οικογένεια.

Δεύτερον, επισημαίνωτον διεθνή χαρακτήρα της εκλογής γιανα αντιληφθούμε την πολλαπ

Keywords
Τυχαία Θέματα