Πιέσεις Moody's σε Ισπανία - Κύπρο

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι πιέσεις στην ευρωζώνη με τον οίκο Μούντις να προχωρά στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της ισπανικής οικονομίας  προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον.
Ο ίδιος οίκος λίγο αργότερα υποβάθμισε κατά δύο μονάδες και την Κύπρο, διευκρινίζοντας οτι η υποβάθμιση οφείλεται στην αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας

από την ευρωζώνη και κατ' επεκταση στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στις κυπριακές τράπεζες.

“ Οι Έλληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους αν θέλουν να βοηθηθούν απο την Ευρώπη”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη του στο Μέγκα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος από τη μέρα της εκλογής του έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα «αν αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ”.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν και επισήμανε πως σέβεται τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε «ως φίλος της Ελλάδας» πως θα υπάρξουν χώρες που θα προτιμήσουν την απομάκρυνση της χώρας μας απο το κοινό νόμισμα.  Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Ιταλία προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

*Η στάση της Γερμανίας δεν είναι η μόνη αιτία στο πρόβλημα της ευρωζώνης, εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ

Όπως είπε, η Ευρώπη αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της να διατηρήσει το κοινό της νόμισμα και παρά τις διαφωνίες σχετικά με τις στρατηγικές, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα