Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα

«Δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το ενδεχόμενο πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ, που βρίσκεται από προχθές αντιμέτωπο με την προέλαση των τζιχαντιστών στον βορρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι οι αντάρτες δεν θα εδραιωθούν στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι θα αναληφθούν βραχυπρόθεσμες άμεσες στρατιωτικές δράσεις ενώ η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση, αν απειληθεί

η εθνική ασφάλειά της.
Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι με τον οποίο συζήτησε για την κρίση στο Ιράκ.

«Η προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ενότητα και την κυριαρχία του Ιράκ και αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής. Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο κλίμα και το Παρίσι που ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να δράσουνάμεσα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ καθώς η προέλαση τωνισλαμιστών ανταρτών θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας και απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί επέκριναν σήμερα τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά την πρόσφατη προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ, καταγγέλλοντας την πρώιμη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2011. «Οι τρομοκράτες είναι 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τη Βαγδάτη και τι κάνει ο πρόεδρος; Κάνει σιέστα», κατήγγειλε ο Μπένερ ζητώντας να αυξηθεί η τεχνική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όμως απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για το ενδεχόμενο άμεσων αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων.

Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ καθώς όπως είπε οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στον βορρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα