«'Oχι» Μόρσι στο Στρατό

Ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο και την προθεσμία 48 ωρών που του είχε δώσει ο αιγυπτιακός στρατός. Ακολουθήσε παραίτηση του Υπ. Εξωτερικών. Ο στρατός προειδοποιούσε, σε αντίθετη περίπτωση, ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε
από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

"Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του", ανακοίνωσε η αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το βράδυ από την τηλεόραση.

Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας", φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Αμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού.

στρατός πήρε το μέρος του λαού", ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ. Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους , αυξάνοντας την απομόνωση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύκτας το τελεσίγραφο του στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο 2011 και την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο 2012.

Δηλώνοντας ότι "η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες", ο Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίσθηκε ως εγγυητής της "εθνικής συμφιλίωσης" και της "κοινωνικής ειρήνης", μία εβδομάδα αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα "να βυθισθεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών".

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τελεσίγραφο του στρατού.

Παραίτηση ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είναι το σημαντικότερο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτείται. Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ανάμεσά τους του υπουργού Τουρισμού, έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Αντιδράσεις

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, ανακοίνωσε ότι φοβάται "ένα νέο λουτρό αίματος" και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύκτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτιρίου της προηγούμενη.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα al-Masry al-Youm ονόμασε στο χθεσινό της φύλλο "Επανάσταση της 30ής Ιουνίου" τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής.

Λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Ταχρίρ, οι υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στη συνοικία Νάσρ Σίτι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τη "νομιμότητα" του προέδρου.

Ο στρατός, που έκανε λόγο για εκατομμύρια εχθρικούς προς τον Μόρσι διαδηλωτές στους δρόμους ολόκληρης της χώρας, ανεβάζει σε 25.000 τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του.

Αφού συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό και για την παράδοση της χώρας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το κίνημα Τάμαροντ έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι για να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε περίπτωση άρνησής του, απειλεί με την έναρξη "εκστρατεία απόλυτης πολιτικής ανυπακοής".

Επικοινωνία με Ομπάμα

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Μόρσι τόνισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιμένει στα δικά της σχέδια για εθνική συμφιλίωση, παρά το τελεσίγραφο του στρατού προς την πολιτική ηγεσία για την επίλυση της κρίσης. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε τα ξημερώματα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Το πρακτορείο Ειδήσεων δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με τις πηγές από τις οποίες αποκόμισε την πληροφορία. Τουλάχιστον 5 ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα.

Επαύθη ο γενικός εισαγγελέας

Το Εφετείο της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα μια απόφαση κατωτέρου δικαστηρίου για την παύση του γενικού εισαγγελέα που είχε διορισθεί από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές και το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, προκαλώντας ένα πλήγμα στον ισλαμιστή αρχηγό του κράτους, ο οποίος αμφισβητείται από τεράστιες διαδηλώσεις.

Με την απόφαση παύθηκε ο γενικός εισαγγελέας Ταλάατ Αμπντάλα και διατάχθηκε η επιστροφή στη θέση του του πρώην εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, μετέδωσε το MENA.

Στο διορισμό του Αμπντάλα είχε αντιδράσει έντονα η φιλελεύθερη αντιπολίτευση, η οποία τον έχει κατηγορήσει για προκατάληψη υπέρ της ισλαμιστικής κυβέρνησης και ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του για να ασκήσει διώξεις εναντίον επικριτών του προέδρου ενώ κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα