Με το "δεξί" στο νέο εξάμηνο η Wall

Περιόρισαν στο τέλος τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street για να τερματίσουν μακριά από τα υψηλά της ημέρας στο κλίμα που διαμόρφωσαν σήμερα τα μικτά στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σε ανοδικό έδαφος το δεύτερο εξάμηνο έχοντας καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη το πρώτο μισό του έτους με τον Dow Jones να σημειώνει το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1999 και τον S&P 500 από το 1998.

Το κλίμα σήμερα στην αμερικανική αγορά διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό οι εκθέσεις που είδαν το φως

της δημοσιότητας για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός κλάδος επέστρεψε τον Ιούνιο σε τροχιά επέκτασης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ότι θα συνεχιστεί η υποχώρησης της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο από 49 μονάδες το Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 50 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η εταιρεία ερευνών Markit είχαν δείξει υποχώρηση του δείκτη PMI στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, από 52,3 μονάδες το Μάιο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 65,30 μονάδες (0,44%) κλείνοντας στις 14.974,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 31,20 μονάδων (0,92%) και έκλεισε στις 3.434,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,60 μονάδων (0,54%) κλείνοντας στις 1.614,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η United Technologies κλείνοντας στα 94,74 δολ. με άνοδο 1,80 δολ. ή σε ποσοστό 1,94%. Ακολούθησαν η Travelers Companies Inc με κέρδη 1,49% και κλείσιμο στα 81,11 δολ. και η Procter and Gamble, η οποία έκλεισε στα 78,02 δολ. με άνοδο 1,34%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-1,42%), η Pfizer Inc (-0,82%) και η Home Depot (-0,77%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,16 δολ. ή σε ποσοστό 4,64% και έκλεισε στα 3,29 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευαστικές δαπάνες σκαρφάλωσαν το Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα σε περίοδο άνω των 3,5 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% το Μάιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 874,9 εκατ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,6% στις κατασκευαστικές δαπάνες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η εξαγορά 19 τηλεοπτικών σταθμών από την Tribune Co έναντι 2,73 δισ. δολ. σε μετρητά.

Η Tribune – η οποία εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Los Angeles Times και Chicago Tribune – αποτελεί το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού να μετατραπεί σε τηλεοπτικό όμιλο πουλώντας τις δραστηριότητες στο γραπτό Τύπο.

Η Tribune κατέχει ήδη 23 τηλεοπτικούς και 8 εφημερίδες ενώ βγήκε από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην Ασία οι αγορές υποχώρησαν σήμερα, εκτός από το Τόκιο, μετά από δύο διαφορετικές εκθέσεις από την Κίνα για την πορεία της μεταποίησης οι οποίες έδειξαν περαιτέρω υποχώρηση της δραστηριότητας.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν ισχυρά κέρδη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης με την Markit να ανακοινώνει νέα βελτίωση του δείκτη PMI στο 48,8 τον Ιούνιο από 48,3 το Μάιο.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 12,1% το Μάιο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό αν και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Eurostat για 12,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα