Κριμαία: Διπλωματικοί διαξιφισμοί

Η αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, με ΗΠΑ και ΕΕ να καταδικάζουν το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτηση στη Ρωσία που επισπεύδεται για τις 16 Μαρτίου, και να προχωρούν σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από

την Ουκρανία και ζητά βοήθεια και συμπαράσταση από την Άγκυρα. Τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας χαιρετίζει και το Κίεβο. Το ρωσικό κοινοβούλιο θα στηρίξει την απόφαση της Κριμαίας, αν στο δημοψήφισμα οι πολίτες επιλέξουν την ένωση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας.

Να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία.

Η ΕΕ που κατηγορεί τη Μόσχα για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Κριμαία αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τους πρώτους περιορισμούς στην χορήγηση βίζας σε Ρώσους «αξιωματούχους και πολίτες» που εμπλέκονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ενώ στέλνουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, και αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα για γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Η Γερμανία πάντως, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποιεί πως δεν πρέπει «να κλείσουμε όλες τις πόρτες» στη Μόσχα, σημειώνοντας μάλιστα πως φοβάται μία νέα διαίρεση της Ευρώπης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι φιλορωσικές Αρχές στην Κριμαία είναι «παράνομο», ένα «έγκλημα» ηθικός αυτουργός του οποίου είναι «ο ρωσικός στρατός».

Αίτημα των νέων ουκρανικών Αρχών για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, σε βάρος του αποπεμφθέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς εξετάζει η Interpol.

Keywords
Τυχαία Θέματα