Συνάντηση Παπούλια - Γκάουκ

«Σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να δείξω την αλληλεγγύη της Γερμανίας» διεμήνυσε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόχιν Γκάουκ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Μουσείο της Ακρόπολης και διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μιλώνταςγια τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανία, σημείωσε ότι η Ελλάδα έδωσε το χέρι στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ας υπέστη δεινά από τη ναζιστική κατοχή,

αναγκάστηκε να δώσει δάνειο και έγινε αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. Μίλησε επίσης για τα θύματα αυτούτου πολέμου, λέγοντας ότι δολοφονηθήκαν δεκάδες χιλιάδες και κάνοντας ειδική αναφορά στους Εβραίους.

Οκ. Γκάουκ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τις ταλαιπωρίες των Ελλήνων εξαιτίας της κρίσης, τονίζοντας «πόσο πολύ υποφέρουν αυτοί που δεν προκάλεσαν την κρίση» και «πόσο μεγάλη είναι η φτώχεια των ανέργων», λέγοντας μάλιστα ότι «δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ τη γερμανική πραγματικότητα υπό τέτοιες συνθήκες».

Έδωσειδιαίτερη έμφαση στην ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να καταδικάσει μια ολόκληρη γενιά σε παθητικότητα. Μέλλον καιπροοπτική, είπε, θα υπάρξει όταν οι νέοι αισθανθούν ότι δεν τους εγκαταλείπουμε. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανεργία» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να μοιραστεί τιςκαλές πρακτικές, όπως η διττή επαγγελματική κατάρτιση, αναφέροντας ότι αύριο θα επισκεφθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εφαρμόζονται αυτές οι πρακτικές.

ΟΓερμανός Πρόεδρος είπε «ευχαριστώ» για τους πολλούς Έλληνες που έδειξαν σύνεση και δεν έριξαν τη χώρα στο χάος και την αναρχία. Ευχήθηκενα βρει ο λαός τη δύναμη, την υπομονή και την αποφασιστικότητα, και να μην πέσει σε κατάθλιψη, καθώς χρειάζεται, όπως τόνισε, χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Να είστε σίγουροι ότι συνεχίζοντας με τις αλλαγές που απαιτούνται θα επιτύχετε τον στόχο σας, επισήμανε. Αναφέρθηκε ωστόσο και σε «αυτούς που υποκύπτουν στις Κασσάνδρες και τουςλαϊκιστές και οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν τύχει άδικης μεταχείρισηςαπό την Ευρώπη και τη Γερμανία», επισημαίνοντας ότι «οι κανόνες ξεκινούν από μια κοινή βάση, όλοι έχουμε δεσμεύσεις», και συνέστησε «να μην αναζωπυρώνουμε παλιά μίση και παλιούς λογαριασμούς».

Μέλλον,υπογράμμισε ο κ. Γκάουκ, έχουν οι σκέψεις που γεφυρώνουν τα χάσματα. Λύσεις βρίσκονται μόνον μέσω του διαλόγου, πρόσθεσε.

Τέλοςμίλησε για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι παρά τα λάθη έδειξε ότι μαθαίνει και μεταρρυθμίζεται, αναφέροντας τη σύσταση του μηχανισμού ESM,και υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε κοινούς θεσμούς και πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ, είπε, τι ανατροπές θα υπήρχαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αν οιΕυρωπαίοι δεν είχαν βοηθήσει.

ΟΈλληνας πολίτης, «το πολιτικό ζώον» του Αριστοτέλη, που νοιάζεται για τα κοινά, η ελληνική οικογένεια που δουλεύει για την κοινωνική συνοχή είναι αυτά που αναδεικνύουν την Ελλάδα της ανάκαμψης, το Grecovery, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γερμανός Πρόεδρος.

Σταλίγα εισαγωγικά λόγια για την προσωπικότητα του κ. Γκάουκ, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης σημείωσε ότι έζησε στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, ήταν λουθηρανός πάστορας, ενεργοποιήθηκε για τα ανθρώπιναδικαιώματα καθώς και για το άνοιγμα των αρχείων της Στάζι και ανέλαβε την προεδρία της Γερμανίας το 2012. Έχει πει πολλές φορές, συμπλήρωσε, ότι επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα