Εκτιμήσεις ΒΕΑ για τα εργατικά ατυχήματα

Το έμμεσο κόστος μετά από ένα εργατικό ατύχημα είναι τετραπλάσιο του άμεσου κόστους, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα τη σημασία τής ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Χαιρετισμό εκ μέρους της διοίκησης του ΒΕΑ απηύθυνε στην εκδήλωση ο Β' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Δαμίγος ο οποίος τόνισε ότι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης

είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να μην θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές, για να μην αυξηθεί ο αριθμός των αναπήρων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΒΕΑ εδώ και μια δεκαετία διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης επιχειρηματιών- μελών του, προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί περίπου 2000 επιχειρηματίες και έπεται συνέχεια.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της διαμόρφωσης νοοτροπίας πρόληψης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας η οποία πρέπει να αρχίσει από τα σχολεία και ο εισηγητής Γιάννης Κωνσταντακόπουλος (Εθνικός Εστιακός Πόλος Πληροφόρησης για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Υ.Ε.Κ.Α.&Π.) παρατήρησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν χρήματα στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας, αν και έχει διαπιστωθεί ότι μακροπρόθεσμα η επένδυση αποδίδει 100-200%.

Έγινε αναφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων και παρουσιάστηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) καθώς και σε σχετικές πρωτοβουλίες και εργαλεία στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έγινε αναφορά στον ρόλο του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα OIRA (διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο), μέσω του οποίου κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα