Νέα Αρχή για τη Σερβία

Στη Σερβία "έχει δοθεί σήμα από την έδρα της ΕΕ" ότι το "πράσινο φως" θα δοθεί τον Δεκέμβριο για την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η δε ημερομηνία του πρώτου διακυβερνητικού συνεδρίου, που θα σημάνει την έναρξη των συνομιλιών έχει οριστεί, επί της αρχής, για τις 20 Δεκεμβρίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Večernje Novosti (Βέτσερνιε Νόβοστι) του Βελιγραδίου.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες πηγές που αναφέρουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνει από τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση υπουργό Μπράνκο

Ρούζιτς και την επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Τάνια Μίστσεβιτς.

Η ΕΕ θα εκπροσωπείται- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες -από τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους, τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φίλε και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ύστερα από εβδομάδες κινητικότητας, η Σερβία έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική θα είναι θετική, τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Αυτό, σημειώνεται, επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Ρούζιτς, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει "μεγάλη στήριξη" για τη διεξαγωγή του πρώτου διακυβερνητικού συνεδρίου στις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Σέρβο αξιωματούχο, ευνοϊκό είναι επίσης το γεγονός ότι "ο νέος συνασπισμός στη Γερμανία δεν θα κάνει κάποια ριζοσπαστική στροφή στην πολιτική της σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι εικάζεται πως εάν ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο διεξαχθεί χωρίς επεισόδια και παρατυπίες, "μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα είναι, ενδεχομένως, να εξουσιοδοτήσει την Άνγκελα Μέρκελ να ανάψει το 'πράσινο φως' στις 19 Δεκεμβρίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων".

Σ' αυτή την περίπτωση, τονίζεται, την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο θα ανακοινώσουν μια θετική απόφαση.

Χθες, η αρμόδια για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επιτροπή του σερβικού κοινοβουλίου υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος για τον ρόλο του κοινοβουλίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι η πλήρης ένταξη "το συντομότερο δυνατόν".

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί την κυβέρνηση, στην οποία δίνεται η αρμοδιότητα να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, να το κάνει με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο "λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία των εθνικών συμφερόντων".

Το ψήφισμα στήριξαν 11 μέλη της επιτροπής από τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους βουλευτές του κόμματος DSS (αντιπολίτευση).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα