ΔΝΤ: Δέσμευση για οικονομική σταθερότητα

Τα μέλη του ΔιεθνούςΝομισματικού Ταμείου δεσμεύθηκαν χθεςΣάββατο να διασφαλίσουν την παγκόσμιαοικονομική σταθερότητα ώστε να προχωρήσουνοι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ναεπιστρέψει η παγκόσμια οικονομικήανάπτυξη.

«Δέσμευσή μας παραμένειη ανάληψη των απαραίτητων δράσεων ώστενα διασφαλιστεί η παγκόσμια οικονομικήσταθερότητα», αναφέρει η τελική ανακοίνωσητου ΔΝΤ μετά το πέρας των εαρινήςδιάσκεψης του ΔΝΤ και της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Περισσότερες

από 20χώρες μέλη του ΔΝΤ δεσμεύθηκαν ναπροσφέρουν ως «παγκόσμιο τείχοςπροστασίας» στα αποθεματικά του Ταμείουπερισσότερα από 430 δισεκατομμύριαδολάρια.

«Αυτή η προσπάθεια,μαζί με τις εθνικές και περιφερειακέςδομικές, δημοσιονομικές και νομισματικέςδράσεις που έχουν εφαρμοστεί τουςτελευταίους μήνες, δείχνουν τηναποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότηταςνα διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομικήσταθερότητα και να θέσει σε πιο υγιείςβάσεις την παγκόσμια οικονομικήανάκαμψη», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο Γερμανός υπουργόςΟικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσεότι το ενισχυμένο τείχος προστασίαςτου ΔΝΤ «αναμένεται να βοηθήσει στηνανάκτηση της εμπιστοσύνης και ναεξακολουθήσει να σταθεροποιεί τηνκατάσταση, η οποία παραμένει εύθραυστη».

Ο ίδιος σημείωσε τιςπροόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουςτελευταίους μήνες όσον αφορά τουςπροϋπολογισμούς, την χρηματοπιστωτικήσταθερότητα και το Ευρωπαϊκό ΤαμείοΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τοοποίο αύξησε τους πόρους του.

«Παρόλα αυτά δεναντιμετωπίζει μόνο η Ευρώπη μεγάλεςδημοσιονομικές προκλήσεις», επεσήμανεο Σόιμπλε.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνίακυρίως πρέπει να περιορίσουν ταδημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέοςτους».

Από την πλευρά του, οΑμερικανός υπουργός Οικονομικών ΤίμοθιΓκάιτνερ ζήτησε από την Ευρώπη ναεξακολουθήσει «να υποστηρίζει δημιουργικά,ευέλικτα και επιθετικά τις χώρες καθώςπροχωρούν σε μεταρρυθμίσεις».

Πάντως οι ΗΠΑ δενσυνέβαλαν στην αύξηση των αποθεματικώντου ΔΝΤ, τα οποία έπειτα από τις χθεσινέςδεσμεύσεις περισσοτέρων από 20 χωρώνμελών θα ξεπεράσουν τα 800 δισεκατομμύριαδολάρια.

Εξάλλου η βρετανικήκυβέρνηση δέχθηκε έντονες επικρίσειςστο εσωτερικό της χώρας μετά τηνανακοίνωση την Παρασκευή του βρετανούυπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορνότι η χώρα θα συνεισφέρει επιπλέον 15δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ.

Ο Εντ Μπολς, σκιώδηςυπουργός Οικονομικών του ΕργατικούΚόμματος, δήλωσε στην εφημερίδα DailyTelegraph ότι ο Όσμπορν δεν θα πρέπει ναδώσει «ούτε μία επιπλέον πένα» και ότιτο ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αντικαταστήσειτην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Όσμπορν αμύνθηκε χθεςΣάββατο της απόφασής του λέγοντας: «Ταενισχυμένα περιφερειακά και παγκόσμιαδίχτυα ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίαςγια τις προσπάθειές μας να αυξήσουμετην εμπιστοσύνη, να μειώσουμε τουςκινδύνους διάχυσης και να θέσουμε τηνπαγκόσμια οικονομία σε πιο σταθερέςβάσεις».

Μια εκπρόσωπος τηςοργάνωσης αρωγής Oxfam επεσήμανε από τηνπλευρά της ότι «οι αναπτυσσόμενεςοικονομίες διασώζουν την Ευρώπη».

Η διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λαγ

Keywords
Τυχαία Θέματα