Τα αντιψυχωσικά συρρικνώνουν τη φαιά ουσία

Τα φάρμακα που χορηγούνοι ψυχίατροι σε ανθρώπους με ψυχώσεις,όπως η σχιζοφρένεια, έχουν ως συνέπειατη σταδιακή μείωση του όγκου του εγκεφάλουτων ασθενών. Όσο περισσότερα αντιψυχωσικάφάρμακα παίρνει κάποιος, τόσο πιθανότεροείναι η φαιά ουσία του εγκεφάλου του νασυρρικνωθεί, σύμφωνα με μια μεγάληαμερικανική επιστημονική έρευνα.

Εδώ και 15 χρόνια υπήρχανενδείξεις ότι οι σχιζοφρενείς έχουνκατά μέσο όρο μικρότερο εγκέφαλο σεσχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού καιότι η μείωση αυτή αφορά κυρίως τον όγκοτης φαιάς ουσίας, που περιέχει ταεγκεφαλικά κύτταρα, τους νευρώνες.

Σε μια από τις μελέτεςείχε

διαπιστωθεί συρρίκνωση κατά 5 έως7% στον όγκο της αμυγδαλής του εγκεφάλουκαι του ιππόκαμπου που, μεταξύ άλλων,εμπλέκονται στη διαδικασία της μνήμηςκαι των συναισθημάτων.

Οι επιστήμονες ως τώραδιαφωνούσαν στο κατά πόσο η εγκεφαλικήσυρρίκνωση προκαλείται από την ίδιατην ψυχική νόσο ή αν τα αντιψυχωσικάφάρμακα παίζουν ρόλο. Η νέα έρευνα, μεεπικεφαλής τον νευροεπιστήμονα καιψυχίατρο Μπενγκ Τσουν Χο του πανεπιστημίουτης Αϊόβα, έρχεται να δείξει ότι ταφάρμακα δεν είναι αθώα στο συγκεκριμένοζήτημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαντην τεχνική της μαγνητικής απεικόνισηςτου εγκεφάλου σε 211 ασθενείς, παρακολουθώνταςγια πάνω από επτά χρόνια την εξέλιξητου όγκου του εγκεφάλου τους, σε σχέσημε τη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Διαπίστωσαν ότι ηδιάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, σεσυνδυασμό με το είδος των φαρμάκων καιτη δοσολογία, επηρεάζουν αρνητικά τόσοτο συνολικό όγκο του εγκεφάλου, όσο καιειδικότερα της φαιάς ουσίας.

Ωστόσο, παρά την ανωτέρωδιαπίστωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δενείναι ανάγκη να αλλάξει δραστικά, προςτο παρόν τουλάχιστον, ο τρόποςσυνταγογράφησης τέτοιων φαρμάκων.

Πηγή: zougla.gr

Keywords
Αναζητήσεις
faia ousia
Τυχαία Θέματα