Μπαχρέιν: Νέες συγκρούσεις

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στηδιάρκεια της νύχτας μεταξύ διαδηλωτώνκαι δυνάμεων ασφαλείας σε πολλά σιιτικάχωριά του Μπαχρέιν, όχι μακριά από τοσιρκουί Σάχιρ, όπου αναμένεται σήμερανα διεξαχθεί το Γκραν Πρι της Φόρμουλα1.

Δεκάδες διαδηλωτές,κάποιοι από τους οποίους φορούσανκουκούλες, φώναξαν συνθήματα κατά τουκαθεστώτος προτού συγκρουστούν με τιςδυνάμεις ασφαλείας, η παρουσία τωνοποίων είναι έντονη γύρω από τα σιιτικάχωριά.

Παρά την ανάπτυξημεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας,κυρίως στους οδικούς άξονες που οδηγούνστο σιρκουί Σάχιρ, νεαροί κατάφεραν νακλείσουν

για μικρό χρονικό διάστημαδρόμους καίγοντας λάστιχα ή κάδουςαπορριμμάτων, σύμφωνα με αυτόπτεςμάρτυρες.

Σε κάποια χωριά οιδιαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν«Όχι στη Φόρμουλα 1 του αίματος», βασικόσύνθημα των κινητοποιήσεων των «τριώνημερών οργής» που οργάνωσε το κίνημα«Νέοι της 14ης Φεβρουάριου» με τηνευκαιρία της διεξαγωγής της Φόρμουλα1 στο Μπαχρέιν.

Χθες Σάββατο το πρωί,η σιιτική αντιπολίτευση -που ζητά εδώκαι περισσότερο από ένα χρόνο δημοκρατικέςμεταρρυθμίσεις σε αυτό το βασίλειο,όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναισιίτες, αλλά κυβερνάται επί δεκαετίεςαπό μια σουνιτική δυναστεία- ανακοίνωσεότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στηδιάρκεια της νύχτας.


Πρόκειται για τον πρώτοθάνατο που αναφέρεται στο πλαίσιο τωνκινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.


Η σορός του διαδηλωτήβρέθηκε στην ταράτσα ενός κτιρίου τηςπόλης Σακούρα, βόρεια της πρωτεύουσαςΜανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Οι κάτοικοι αρχικάείχαν αναγνωρίσει τον νεκρό ως τον Σάλαχαλ Κάταν και δήλωσαν ότι είχε δεχθείμια σφαίρα.


Οι αρχές του Μπαχρέινστη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι πρόκειταιγια τον Σάλαχ Αμπάς Χαμπίμπ και πρόσθεσανότι η σορός του βρέθηκε σε έναν κήπο.

Ο επικεφαλής ασφαλείαςτης χώρας Ταρίκ Χάσαν δήλωσε ότι έχειξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του36χρονου.


«Ο εισαγγελέας έχειενημερωθεί ότι υπάρχουν υποψίες ότι οθάνατός του οφείλεται σε εγκληματικήπράξη», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χάσαν.

Εξάλλου, η αστυνομίακατάφερε να εμποδίσει την πρόσβαση στοκέντρο της Μανάμα των ανθρώπων πουήθελαν να πάρουν μέρος σε μια διαδήλωσηπου ήταν προγραμματισμένη για χθες τοβράδυ έπειτα από έκκληση ακτιβιστώνγια την προάσπιση των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες.


Πολλές γυναίκες με τηνπαραδοσιακή μαύρη αμπάγια προσπάθησανμάταια να πλησιάσουν σε μικρές ομάδεςτο σημείο που θα γινόταν η διαδήλωση, ηοποία θα πραγματοποιούταν για νακαταγγείλει τη διεξαγωγή της Φόρμουλα1 στη χώρα και για να ζητήσει τηναπελευθέρωση του κρατούμενου απεργούπείνας Αμπντελχαντί αλ Χαουάτζα.


Παρά την κλιμάκωση τωνκινητοποιήσεων ο βασιλιάς του ΜπαχρέινΧάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα εξέφρασεσήμερα τη χαρά του για τη διεξαγωγή τουαγώνα της Φόρμουλα 1, ο οποίος πέρυσιείχε ακυρωθεί εξαιτίας των αντικυβερνητικώνδιαδηλώσεων, και δεσμεύθηκε να προχωρήσεισε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.


Keywords
Τυχαία Θέματα