ΔΝΤ: Δεν αναμένεται χρηματοδοτικό "κενό" στο ελληνικό πρόγραμμα

Δεν αναμένεται να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό "κενό" στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τα τέλη Ιουλίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, απαντώντας στα δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να ετοιμάζεται να αναστείλει τις πληρωμές των δόσεων προς την Ελλάδα έως ότου καλυφθεί η εκτιμώμενη "τρύπα".

"Γίνεται συνεχώς αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή

που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της σημείωσε σημαντική πρόοδο: οι διαπραγματεύσεις για τις πολιτικές έχουν διακοπεί προσωρινά και αναμένεται να συνεχιστούν στα τέλη του μήνα. Παραμένει προτεραιτότητα γα τις ελληνικές αρχές να ανταποκριθούν γρήγορα στους στόχους του προγράμματος. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα προκύψει χρηματοδοτικό ‘κενό’ αφού το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται έως τα τέλη Ιουλίου του 2014».

Νωρίτερα οι Financial Times μετέδωσαν ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναστείλει τις πληρωμές των δόσεων προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, εκτός και εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης καλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους.

Όπως επισημαίνεται, το κενό προέκυψε καθώς οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης καθυστερούν να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν, και έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι, βρίσκεται εκτός στόχων.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως σε αντίθεση με προηγούμενες αποκλίσεις, αυτή τη φορά το «φταίξιμο» δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, ενώ απέδωσαν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

Αυτό το έλλειμμα θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους. Ή όπως αναφέρουν πηγές του ΔΝΤ, να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013.

Η "επικαιροποίηση" αφορά την κάλυψη από την πλευρά της Ευρωζώνης κάθε "τρύπας" που θα δημιουργηθεί στην πορεία του προγράμματος και θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα