«Δεν είμαι γκαουλάιτερ»

Τους βασικούς άξονες παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα παρουσίασε ο Horst Reichenbach σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας κατ’ επανάληψη ότι δεν έχει σκοπό να παρέμβει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης.

Ο κ. Reichenbach εξήγησε ότι ο ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε τεχνική βοήθεια και όχι με πρωτοβουλία της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα δράσης προσπαθεί να

ανταποκριθεί στα αιτήματα βοηθείας που δέχεται από τους υπουργούς και δεν προσπαθεί να υποκαταστήσει το έργο τους, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τον χαρακτηρισμό του ως «γκαουλάιτερ» (Gauleiter) -ένα είδος τοποτηρητή επί ναζιστικού καθεστώτος-  λέγοντας ότι για όποιον ζει για μεγάλο διάστημα εκτός Γερμανίας η σύγκριση με γερμανικές καταστάσεις προηγούμενων καιρών είναι άτοπη.

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης είπε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου, όπου θα υπάρξουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις για το έργο της Ομάδας Δράσης. Βασικός της στόχος θα είναι να χειριστεί ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της ανάπτυξης, την παροχή ρευστότητας στην αγορά και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Παρέθεσε μια σειρά από πεδία παροχής τεχνικής βοήθειας τα οποία θεώρησε ως σημαντικότερα με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση που διανύει η ελληνική οικονομία. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών, είπε, είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σημαντικό κομμάτι της δράσης της ομάδας σχετίζεται με την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων (ΕΣΠΑ) και την ταχύτερη έγκριση αποφάσεων της Ε.Ε. για παροχή εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. μέσω των οποίων οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν δάνεια στην αγορά. Επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής θα προκαλέσουν πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και έκρουσε των κώδωνα για κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ αν δεν ολοκληρωθούν κάποια συγκεκριμένα έργα άμεσα. 

Επίσης ως τομείς προτεραιότητας ξεχώρισε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνοντας ότι θα αναζητηθεί η εμπειρία από άλλα κράτη-μέλη σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο. Επίσης στον τομέα δικαιοσύνης κομβικό σημείο είναι η επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων. Ο Reichenbach είπε ότι θα ζητηθεί βοήθεια από το γαλλικό και γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης τα οποία είναι συμβατά με το ελληνικό, ενώ για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών θα ζητηθεί τεχνική βοήθεια από τη Μ. Βρετανία.

Στους σημαντικούς τομείς ξεχώρισε επίσης την ηλιακή ενέργεια, το κτηματολόγιο, τη διαχείριση απορριμμάτων. Ειδική μνεία έγινε για το σκέλος παροχής τεχνικής βοήθειας στο πεδίο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος η οποία θα γίνει με τη συνδρομή το ΔΝΤ αλλά και στο πεδίο του ελέγχου των δαπανών του κράτους. 

Διαβάστε ακόμη: 

*Ράιχενμπαχ: Στόχος η σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών

Keywords
Τυχαία Θέματα