Κούρεμα κατά 50%

Σε συμφωνία για κούρεμα του Ελληνικού χρέους κατά 50%, σε εθελοντική βάση κατέληξαν τα ξημερώματα, έπειτα από ολονύχτιες σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Για τιτάνια και ουσιαστική προσπάθεια των κρατών μελών να ανταποκριθούν μίλησε λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η Άγκελα Μέρκελ.

Προανήγγειλε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, όπου θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία και μόνιμη παρουσία της τρόικας. Είπε ότι το 2020 το Ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών υπολόγισε ότι οι ανάγκες για το συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο ανέρχονται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μόχλευσης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ. H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα. 

Δηλώσεις Νικολά Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχήγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%. Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας. Ο Ν Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020

Δηλώσεις Μανουέλ Μπαρόζο

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δηλώσεις Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι το β΄ πακέτο για την  Ελλάδα διαμορφώνεται στα 100 δισ. ευρώ, καθώς και ότι το EFSF συνολικά μπορεί να ανέλθει κοντά στο 1 τρισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν έγινε καμία απαίτηση προς την ΕΚΤ, ότι σέβεται πλήρως την αξιοπιστία της, και ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη συνθήκη, με το σχετικό report να ολοκληρώνεται μέχρι το Μάρτιο 2012.

Δήλωσε ακόμη ότι η μόχλευση του EFSF θα είναι πενταπλάσια, και ότι αποφασίστηκε επίσης μια εθελοντική συμφωνία 50% για τη

Keywords
Τυχαία Θέματα