Αντιρατσιστική Γιορτή

Για ένατη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η Αντιρατσιστική Γιορτή, που ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ. Η γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» πραγματοποιείται αυτήν τη χρονιά στη Γεωπονική Σχολή και σημειώνει συμμετοχή ρεκόρ.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται από τους συμμετέχοντες είναι ο γάμος, το σύμφωνο συμβίωσης, η τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια, η δίκη της Χρυσής Αυγής

και το αντιφασιστικό κίνημα, η ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, η φτώχεια, η ανεργία και ο ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το Αντιφασιστικό Κίνημα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Έφη Γαρίδη από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», αναφέρει ότι βασικός προβληματισμός των συμμετεχόντων κατά τη συζήτηση που διεξήχθη αφορούσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιθωριοποιηθεί η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός στη συνείδηση του κόσμου. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής μάς δίνει τη δυνατότητα να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που το ζήτημα μπαίνει στο προσκήνιο και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της δίκης», δηλώνει η κ. Γαρίδη, ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός σχετικά με την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων του επόμενου διαστήματος στη δυνατότητα αυτής της περιθωριοποίησης. «Εκφράστηκαν ανησυχίες για το τι θα σημαίνει ενδεχόμενη αποτυχία της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπου η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να παρουσιαστεί ως αντιμνημονιακή δύναμη και ουσιαστικά να απορροφήσει την αγανάκτηση του κόσμου», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Γαρίδη και συνεχίζει λέγοντας ότι «από την άλλη υπήρχε η εκτίμηση στους συμμετέχοντες ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη και ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, αυτό θα συμβάλει πάρα πολύ στην περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής και των φασιστικών ιδεών».

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με συζήτηση γύρω από τη θεματική ενότητα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά», ανοιχτή συνέλευση με θέμα: «Φτώχεια, ανεργία και ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης», και κεντρική συζήτηση με θέμα «Αιγαίο, Λαμπεντούζα, Αμυγδαλέζα: Η αντιπροσφυγική- αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και ο ρόλος των ΜΜΕ». Παράλληλα, λειτουργούν εκθέσεις και θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και δρώμενα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα