Ο Κ. Σκανδαλίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε στις 31/5 στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συμφωνία με τους εταίρους:
"Αλίμονο αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. Και έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη οδός. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με μια θετική πράξη. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια ρήξη τέτοιου χαρακτήρα τώρα, που απειλείται κάθε στιγμή η χώρα. Πιστεύω -χωρίς να έχω καμία διάθεση τώρα να υπερασπιστώ κανέναν ξένο σύμμαχο ή οτιδήποτε έχει
σχέση με κάτι που ετοιμάζεται απ' έξω-, ότι αυτή τη στιγμή ασφυκτιά η οικονομία, τα μεγέθη όλα καταρρέουν και κάτι πρέπει να γίνει. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της Ελλάδας".
Δημοσιογράφος: Αρκεί να μην είναι συμφωνία ό,τι να 'ναι, έτσι;
Κ. Σκανδαλίδης: "Προφανώς. Αν δεν είναι εξαμβλωματική συμφωνία ας πούμε, κανονικά πρέπει να την ψηφίσουμε. Εγώ θα την ψηφίσω...
Δημοσιογράφος: Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, το ΠαΣοΚ δεν έχει πει αν θα ψηφίσει ή όχι...
Κ. Σκανδαλίδης: "Λέω ποια είναι η προσωπική μου γνώμη. Εγώ θα την ψηφίσω και πιστεύω ότι πρέπει να την ψηφίσουμε".
* Για το συνέδριο του ΠαΣοΚ:
"Προσωπικά, πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό έχει έναν υπαρξιακό χαρακτήρα για το ΠαΣοΚ. Φέρνει στο προσκήνιο ένα τεράστιο δίλημμα που έχει να κάνει με τη μετεξέλιξή του. Τελείωσε η φάση μιας συνεργασίας που είχε με τη Νέα δημοκρατία σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο λαός μας έχει αποδοκιμάσει σε αυτό το βαθμό, όχι μόνο για αυτό το λόγο, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα, από το μνημόνιο μέχρι τώρα και για παλαιότερες αμαρτίες. Μας έχει κατηγορήσει, απομονώσει, χτυπήσει. Αυτή τη στιγμή αυτή η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση είναι μονόδρομος, την ίδια έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, την ίδια αναγκαστήκαμε να κάνουμε όταν παραλάβαμε την κρίση. Εν πάση περιπτώσει, αυτά ας αφήσουμε την ιστορία να τα κρίνει, δεν μου αρέσει η παρελθοντολογία. Το ΠαΣοΚ βρίσκεται μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επιστρέψει στον προοδευτικό χώρο, με μια σαφή πρόταση που να έχει σχέση με την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο του το ΠαΣοΚ; Εγώ λέω όχι. Δεν μπορεί να το κάνει μόνο του, γιατί έχει φτάσει εδώ που έφτασε σήμερα. Πρέπει αυτή τη στιγμή, αυτός ο κατακερματισμένος και κονιορτοποιημένος χώρος -αυτό που διάφοροι λένε κεντροαριστερά, εγώ θα έλεγα του προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς-, θα πρέπει να αναγεννηθεί. Και δεν θα αναγεννηθεί μέσα από την επιβολή μιας ομάδας, ενός κόμματος, μιας παράταξης".
Δημοσιογράφος: Μήπως επομένως το συνέδριο του ΠαΣοΚ εμποδίζει αυτή την εξέλιξη;
Κ. Σκανδαλίδης: "Όχι, αντίθετα θα έλεγα ότι το συνέδριο του ΠαΣοΚ θα πρέπει να αποφασίσει αυτή την εξέλιξη και να δώσει εντολή στην ηγεσία που θα εκλεγεί να εφαρμόσει αυτή την απόφαση, αυτή την ειδική εντολή, ότι θα πρέπει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να προχωρήσει στο να διατεθεί το ΠαΣοΚ, ώστε να φτιαχτεί αυτή η μεγάλη παράταξη. Εδώ μένει ένα θέμα, το καταλαβαίνω, ότι αν δεν διαλυθεί το ΠαΣοΚ δεν γίνεται. Μα γιατί να διαλυθεί το ΠαΣοΚ; Δεν διαλύονται έτσι τα κόμματα. Καταρχήν, ξεκινάς με αυτό που υπάρχει. Θα απευθυνθείς στο Ποτάμι, στη Δημοκρατική Αριστερά και ό,τι έχει απομείνει από αυτή, στα στελέχη που είναι εκτός. Ένα κόμμα πρέπει να απευθυνθεί".
* Για την πρόταση για συλλογική ηγεσία στο ΠαΣοΚ:
"Τι σημαίνει συλλογική ηγεσία; Πρόεδρος θα βγει έτσι κι αλλιώς, γιατί κάποιος πρέπει να εκφράζει το ΠαΣοΚ και είναι κρίσιμες οι εξελίξεις. Δεν μπορεί να μην υπάρξει εκλογή αρχηγού. Δεύτερον, υπάρχει μια συμφωνία που έγινε σε επίπεδο πολιτικού συμβουλίου και οργανωτικής επιτροπής, να εκλεγεί ο πρόεδρος από τη βάση. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις και υπάρχουν και τις ξέρω. Αυτά θα τα αποφασίσει το συνέδριο, αλλά κατά βάση πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση που έχουμε πάρει όλοι μαζί, τότε που την πήραμε. Για όλα τα άλλα θέματα το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό και προφανώς να εκλέξει όργανα που να είναι αυτονομημένα από την εκλογή του προέδρου, γιατί πρέπει επιτέλους να αποκαταστήσουμε την συλλογική υπόσταση της παράταξης".
* Για το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ:
"Όταν εγώ λέω ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο και μετά εκλογή ηγεσίας, δεν το έλεγα για τυπικούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς. Ας αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε, τι κόμμα θέλουμε, ποια διαδικασία θέλουμε να ακολουθήσουμε, ας δώσουμε την ειδική εντολή που χρειάζεται σε όποιον εκλεγεί και εκεί θα δούμε ποια πρόσωπα μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την εντολή. Το να παριστάνουμε τους υποψήφιος αρχηγούς, χωρίς να υπάρχει αντικείμενο, παρά μόνο για να πάρουμε ένα κόμμα στα χέρια μας, δεν λέει τίποτα".
* Για τον Γ. Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών:
"Το ότι έγινε ένα κόμμα πριν λίγο καιρό, πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα στη χώρα είναι κάτι που δεν μπορεί να μπει σε ένα τραπέζι κοινό. Με τη βάση του κόμματος αυτού έχουμε πάντα ανοιχτή γραμμή. Νομίζω ότι και αυτοί την ίδια άποψη θα έχουν. Πηγάζουμε από την ίδια χοάνη, ας το πούμε έτσι. Και πολλοί από τα παιδιά που δεν ψήφισαν, ανακατεύτηκαν και στις δικές μας διαδικασίες. Γιατί, το αίμα νερό δεν γίνεται. Παρά το ότι είμαστε ενοχοποιημένοι, παραμένουμε ζωντανοί".
Keywords
Τυχαία Θέματα