Yπέρμαχος της μεγαλύτερης συνεργασίας

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε ζήτησε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο, ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξέλθει από την κρίση η ΕΕ.
«Οφείλουμε να υπερβούμε τις αδυναμίες στη θέσπιση του ευρώ και να συμπληρώσουμε την νομισματική μας ένωση μέσω μίας ακόμη στενότερης συνεργασίας στο οικονομικό, χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε στον λόγο του.

Στην ομιλία του ο Βέστερβέλε άδραξε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις που επεξεργάσθηκε χθες στη Βαρσοβία ομάδα μελετών για το μέλλον της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους ΥΠΕΞ ένδεκα

χωρών μελών της (Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο γερμανικό ΥΠΕΞ, μεταξύ των προτάσεων της ομάδος περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο «θα επέτρεπε μεσοπρόθεσμα στην Ευρωζώνη να επιλύσει μόνη της τα δυνητικά προβλήματα στην οικονομική και νομισματική ένωση».

Αυτό το, ούτως ειπείν, ΕΝΤ θα είχε ως αφετηρία του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που προορίζεται για την υποβοήθηση των χωρών μελών της ευρωζώνης που χειμάζονται από οικονομικά προβλήματα και θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τα τέλη Οκτωβρίου.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων της ομάδος προβλέπεται-σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή-και η ενίσχυση του ρόλου των ευρωβουλευτών των χωρών της Ευρωζώνης στις αποφάσεις που την αφορούν (ήτοι η δημιουργία ενός «Ευρώ»-κοινοβουλίου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Μεταξύ των άλλων προτάσεων ξεχωρίζει εκείνη που αναφέρεται στην άρση του κανόνα της ομοφωνίας κατά την επικύρωση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ή για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα