Για τον Σουρεαλισμό

Σε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά κινήματα της Ιστορίας της Τέχνης αναφέρεται το λεύκωμα «Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό» από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Ομώνυμη έκθεση παρουσιάζεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη χώρα της Άνδρου.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου εκατό εκθέματα -κολάζ, ζωγραφικά έργα, γλυπτά κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες-και αρχειακό υλικό, το οποίο ο αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του λευκώματος, που παρουσιάστηκε την Τρίτη το μεσημέρι στον Ιανό.

Ο διακεκριμένος Έλληνας εικαστικός Αλέκος Φασιανός - κείμενα
του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έκδοση - και ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος, οι οποίοι παρουσίασαν το λεύκωμα μίλησαν στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες σχετικές εκθέσεις που έχουν γίνει, γιατί δείχνει όλο το φάσμα του κινήματος του σουρεαλισμού, το οποίο γεννήθηκε στη Γαλλία», τόνισε ο κ. Φασιανός. Όπως είπε ο γνωστός ζωγράφος, περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους καλλιτέχνες, από τον αρχηγό του κινήματος Αντρέ Μπρετόν, μέχρι τον Ρενέ Μαγκρίτ και άλλους, πολλοί από τους οποίους αποχώρησαν κάποια στιγμή από τον σουρεαλισμό. «Ο σουρεαλισμός είναι αυτό που στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως υπερ-ρεαλισμός, δηλαδή κάτι παραπάνω από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Για μια σπουδαία παρακαταθήκη έκανε λόγο ο Παρασκευάς Καρασούλος και τόνισε πως με αυτό το βιβλίο γίνεται μια απόπειρα αποτύπωσης ενός μεγάλου επαναστατικού κινήματος, το οποίο ανάμεσα σε δυο πολέμους προσπάθησε να ανατρέψει ένα καθεστώς.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα Αγγλικά, με χοντρό εξώφυλλο και κοστίζει 40 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα