PABSEC στη Βουλγαρία

Η 41η Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) άρχισε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα στη Σόφια.

Η συνάντηση συμπίπτει με την 20η επέτειο της PABSEC και στη διάρκειά της εξετάζονται τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά την εξάμηνη προεδρία της Βουλγαρίας στον οργανισμό.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής, Μιχαϊλ Μίκοφ στην ομιλία του τόνισε ότι η PABSEC συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει το ρόλο της ως

σημαντικός παράγοντας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας, η PABSEC έκανε βήματα για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, είπε ο κ. Μίκοφ. Εξέτασε το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης στη θάλασσα και έκανε συστάσεις για τη συνεργασία στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση μεταξύ των πανεπιστημίων των κρατών - μελών, πρόσθεσε.

Ο ρόλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου είναι βέβαιο ότι θα ενδυναμωθεί, καθώς η Μαύρη Θάλασσα αναδεικνύεται σε μια περιοχή έντονης οικονομικής συνεργασίας στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο κ. Μίκοφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρικής Βουλής, οι νέοι στόχοι της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου συνεπάγονται πολύ πιο σημαντικές αρμοδιότητες για την PABSEC.Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση μπορεί να ενεργοποιήσει τον εποικοδομητικό της ρόλο στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως αποτελεσματικό μέσο δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας και ως μέσο για την επίλυση διενέξεων, σημείωσε. Ο κ. Μίκοφ ζήτησε ακόμη περισσότερη ενεργό συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κυρίως με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης στη Σόφια είναι ο τουρισμός ως ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο κ. Μίκοφ.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ντανιέλα Μπόμπεβα είπε ότι η ανεργία και η φτώχεια παραμένουν κύριες προκλήσεις στην περιοχή. Υπογράμμισε δε, ότι, μία από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει τη συμμετοχή μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας σε αυτή.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στο χαιρετισμό του τόνισε η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά την εκπόνηση κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργίας σύγχρονων υποδομών ενέργειας και μεταφορών στην περιοχή και μετατροπής της σε μία στρατηγική γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με την Κασπία Θάλασσα, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Με τη φιλοδοξία της ΕΕ να διασφαλίσει την προμήθεια ενεργειακών πηγών και τη διαφοροποίηση των "διαδρομών" τροφοδοσίας και των πηγών φυσικού αερίου έχει ανατεθεί ειδικός ρόλος στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Σημείωσε ότι, η απόφαση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός που αντιπροσωπεύει το πρώτο στάδιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το έργο Nabucco West θα διατηρήσει τη στρατηγική του σημασία για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να εργάζονται για την υλοποίησή του. Η Βουλγαρία επίσης εργάζεται για την υλοποίηση του έργου South Stream, η ανάπτυξη του οποίου πρέπει να είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπογράμμισε.

Ο Πέτερ Κούνεβ, ο οποίος ηγείται της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη PABSEC,εξελέγη αντιπρόεδρος του οργανισμού, όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλγαρική Βουλή. Αντιπρόεδροι θα είναι επίσης οι Νεγκίν Τζετινκάγια (Τουρκία), Νταβίτ Σαγκανελίτζε (Γεωργία), Βλαντ Νίστορ (Ρουμανία) και αντιπρόεδρος για τις οικονομικές υποθέσεις θα είναι Νετέσκα Ολένα (Ουκρανία).

Στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Βαλτικής Θάλασσας δόθηκε καθεστώς παρατηρητή στην PABSEC.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ενέκριναν το πρωτόκολλο της 40ης Συνέλευσης και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα της PABSEC κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα