«Lied: φωνή και πιάνο»

Τις πιο όμορφες δημιουργίες τριών σπουδαίων μορφών του γερμανικού ρομαντισμού, των Σούμπερτ, Σούμαν και Μπραμς, θα ερμηνεύσουν την Πέμπτη 22 Μαΐου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και ο πιανίστας Δημήτρη Γιάκα, στο φινάλε του Κύκλου «Lied: φωνή και πιάνο». Πριν από το ρεσιτάλ, θα υπάρξει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον βαθύφωνο Χριστόφορο Σταμπόγλη.

Το πρόγραμμα

Ακολουθώντας με χρονολογική σειρά τα ίχνη των τριών βασικότερων εκπροσώπων του γερμανικού λιντ, των Σούμπερτ,
Σούμαν και Μπραμς, οι δύο καλλιτέχνες θα αρχίσουν τη μουσική διαδρομή τους από τον Φραντς Σούμπερτ (1768-1827), ο οποίος, παρά τον πρόωρο θάνατό του, μας κληροδότησε μια πλουσιότατη παρακαταθήκη από συνθέσεις για πιάνο, συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου και φωνητικές μικρογραφίες υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων. Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ της Χριστίνας Γιαννακοπούλου και του Δημήτρη Γιάκα στο Μέγαρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πέντε λίντερ του Σούμπερτ σε ποίηση φον Σρόμπερ, Γκαίτε, Κλάουντιους, Χαίρτυ και Σούμπαρτ. Πρόκειται για τα τραγούδια «Στη μουσική» (An die Musik D 547), «Γανυμήδης» (Ganymed D 544), «Στον τάφο του Άνσελμου» (An Grabe Anselmos D 504), «Στο φεγγάρι» (An den Mond, op. 57/3) και «Η πέστροφα» (Die Forelle D 550). Ακολουθούν έξι ακόμη λίντερ του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), του κορυφαίου γερμανού μουσουργού που εγκατέλειψε τα νομικά για να γίνει βιρτουόζος πιανίστας, αλλά είδε τα όνειρά του να καταρρέουν νωρίς, όταν τραυμάτισε ανεπανόρθωτα το χέρι του από την κατάχρηση ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού εκγύμνασης των δακτύλων του. Στη σύντομη ζωή του έγραψε κυρίως έργα για πιάνο και μουσική δωματίου, καθώς και πολλά τραγούδια. Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 22 Μαΐου, θα ακουστούν τα λίντερ: «To άνθος της αφοσίωσης», έργο 83/2 (Die Blume der Ergebung, σε ποίηση Ρύκερτ), «Ρόδο μου», έργο 90/2 (Meine Rose, σε ποίηση Λέναου), «Πόθος στης θύελλας τη νύχτα», έργο 35/1 (Lust der Sturmnacht, σε ποίηση Κέρνερ), «Λαχτάρα» (Sehnsucht, σε ποίηση φον Γκάιμπελ), «Röselein, Röselein!», έργο 89/6, και «Er ist's», αρ. 24 από το έργο Λεύκωμα για τη νεότητα, έργο 79.

Όλο το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897) και σε φωνητικές συνθέσεις δωματίου που εμπνεύστηκε από ποιήματα των Ντάουμερ, Κάντιντους, Σμιντ, φον Λινγκ και Γκροτ. O επίλογος της βραδιάς θα περιλαμβάνει, τα λίντερ «Περπατούσαμε», έργο 96/2 (Wir wandelten), «Παλιά αγάπη», έργο 72/1 (Alte Liebe), «Ονειρεύτηκα», έργο 57/3 (Es träumte mir), «Το στεφάνι», έργο 84/2 (Der Kranz), «Όλο και ελαφρύτερος γίνεται ο ύπνος μου», έργο 105/2 (Immer leiser wird meiner Schlummer), «O κυνηγός», έργο 95/4 (Der Jäger), «Τα γαλάζια σου μάτια», έργο 59/8 (Dein blaues Auge), «Μάταιη καντάδα», έργο 84/4 (Vergebliches Ständchen), «Για την αιώνια αγάπη», έργο 43/1 (Von ewiger Liebe), που βασίζεται στους στίχους ενός σλαβικού τραγουδιού το οποίο απέδωσε στα γερμανικά ο ποιητής Χόφμαν φον Φάλερσλεμπεν και μελοποίησε ο Μπραμς.

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ της Χριστίνας Γιαννακοπούλου και του Δημήτρη Γιάκα είναι: 12 € (Ζώνη B΄) και 20 € (Zώνη Α΄).

Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πέμπτη 22 Μαΐου
ώρα 20.30
Keywords
Τυχαία Θέματα