Citi για grexit

Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε διάστημα ενός με ενάμισι χρόνο και βαθύτερη ύφεση που το 2014 θα φτάσει ακόμη και το 11,5% προβλέπει η Citi.

«Περιμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα
από το 2015 και μετά», αναφέρουν οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Γουίλεμ Μπάιτερ.

Επίσης, περιμένουν υποβάθμιση τουλάχιστον κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας και της Πορτογαλίας μέσα στο προσεχές εξάμηνο, καθώς θα αυξάνονται οι δείκτες του δημόσιου χρέους των συγκεκριμένων χωρών. Παράλληλα, εντός των προσεχών ετών προβλέπεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και άλλων χωρών, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την έκθεση των οικονομολόγων του Citi, το 2013 για τη χώρα μας προβλέπεται ύφεση ανάλογη του 2012 με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 6,5% φέτος έναντι 6,1% το 2012, καθώς και μείωση 11,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία το 2013 στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014,τη χρονιά ακριβώς, που σύμφωνα με το Citi η χώρα μας θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ. Όσο για το χρέος, εκτιμά πως θα εκτοξευθεί στο 408,3% του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στη δραχμή.

Ειδικότερα, εκτιμάται πως η δημοσιονομική κατάσταση στη Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμη και υπογραμμίζεται ότι, μόνο ένα μεγάλων διαστάσεων «κούρεμα» θα μπορούσε να τη σώσει.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τους υπολογισμούς που έκαναν οι οικονομολόγοι του Citi για το 2015-2017, εκτιμάται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμείνουν με αξιολόγηση κάτω του επενδυτικού βαθμού τα επόμενα χρόνια. Για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία ότι, θα πέσουν στην κατηγορία του μη-επενδυτικού βαθμού και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία περίοδο «selective default» λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους στην οποία αναγκαστικά θα προχωρήσουν οι χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα