Aποτροπιασμός για βασανιστήρια στη Γεωργία

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τη μετάδοση βιντεοσκοπημένων εικόνων από το βασανισμό κρατουμένων σε φυλακή του Τμπιλίσι, σημειώνοντας ότι ελπίζει οι υπεύθυνοι αυτών των ωμοτήτων να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Συγκλονίστηκα και ταράχτηκα πάρα πολύ" από αυτές τις εικόνες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Μινιόν σχετικά με την υπόθεση αυτή, που οδήγησε σήμερα σε παραίτηση την γεωργιανή υπουργό Χατούνα Καλμαχελίντζε που είναι αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα.

"Απαράδεκτες ωμότητες αυτού του είδους έγιναν σε ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο πρόεδρος (της Γεωργίας Μιχαήλ) Σαακασβίλι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ελπίζω πράγματι όλοι αυτοί που, σε όλα τα επίπεδα, φέρουν κάποια ευθύνη σε αυτήν την λυπηρή υπόθεση να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο", προσθέτει ο Μινιόν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της γεωργιανής αντιπολίτευσης TV9 μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ ένα βίντεο που δείχνει κυρίως έναν κρατούμενο της φυλακής αρ. 8 του Τμπιλίσι, ημίγυμνο, να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

Ο πρόεδρος Σαακασβίλι ζήτησε αμέσως "μηδενική ανοχή" σε τέτοιου είδους φαινόμενα και έδωσε εντολή για την άμεση ανάπτυξη αστυνομικών στις φυλακές της χώρας.

Η γεωργιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη συλληφθεί 15 αξιωματικοί των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που είναι ύποπτοι ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια κρατουμένους της φυλακής αυτής και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα "προμελετημένο" έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα