Τσίπρας σε Ποροσένκο: «Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

15:08 9/2/2017 - Πηγή: Protagon

Η ουκρανική κρίση και η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Μινσκ ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο, την Πέμπτη.

«Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση που σημειώθηκε

στην ανατολική χώρα με την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανούς στρατιώτες. Οπως είπε ο ίδιος, με τον κ. Ποροσένκο συζήτησαν για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εκείνης και συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκαν και στους Ελληνες της Ουκρανίας, που κατά κύριο λόγο κατοικούν στην περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των πρόσφατων συγκρούσεων. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ειδική μέριμνα για την ελληνική κοινότητα από το ουκρανικό κράτος.

Ο κ. Ποροσένκο καλωσορίζει τον κ. Τσίπρα (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της συνέχισης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο Πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και, παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και τα αντίμετρα που επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία, δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ενώ η «αποφασιστική» στάση της ΕΕ είναι κατανοητή, πρέπει να δίνονται κίνητρα και να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι μία από της χώρες που είχαν υποστηρίξει την άρση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Κριμαία. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ποινές έχουν παραμείνει σε ισχύ πρωτίστως χάρη στην επιμονή της Γερμανίας.

O Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία του Κιέβου (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonneti)

Εδωσε παραδείγματα άλλων περιπτώσεων κατά τις οποίες δεν υπήρξαν δίαυλοι επικοινωνίας και στις οποίες, τελικά, δεν υπήρχαν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Φυσικά, πέρα από το ουκρανικό ζήτημα, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ΕλλάδαςΟυκρανίας σε οικονομικό επίπεδο με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα έργα υποδομών. Και όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ήταν «μία ουσιαστική συνάντηση» στην οποία προβλήθηκαν και οι στενοί ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί της Ελλάδας με την ευρύτερη παρευξείνια περιοχή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και τόνισε ότι τιμά την βοήθεια του κ. Τσίπρα για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες με την Αθήνα για τη διευκόλυνση της τουριστικής ροής από την Ουκρανία στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσας στα ουκρανικά πανεπιστήμια», υπογράμμισε.

The post Τσίπρας σε Ποροσένκο: «Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα