Ομπάμα προς Τραμπ: «Η κλιματική αλλαγή είναι και μπίζνες»

15:38 4/5/2017 - Πηγή: Protagon

Τι σκέπτεται ο Μπαράκ Ομπάμα τέσσερις περίπου μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την «ενθρόνιση» του Ντόναλντ Τραμπ; Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone δεν κρύβει την ανησυχία του για τις προθέσεις του διαδόχου του, αλλά διατηρεί σε ήπιους τόνους την κριτική του. Και σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή τού λέει έμμεσα: «Δες το σαν μπίζνες».

Πιστεύει ότι η «δημοκρατική ψυχή» των ΗΠΑ

παραμένει υγιής και η χώρα θα εξακολουθήσει να κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση γιατί «οι πολίτες που σκέπτονται χωρίς αποκλεισμούς, θετικά, έντιμα και πιστεύουν στην ισότητα εξακολουθούν να είναι η πλειοψηφία και στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότεροι».

Ο τέως πρόεδρος μιλάει για τις αιτίες της ήττας των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές και παραδέχεται ότι έγιναν σημαντικά λάθη. Η Χίλαρι έχασε γιατί «οι λευκοί εργάτες που στο παρελθόν με είχαν ψηφίσει αυτή τη φορά στράφηκαν στον Τραμπ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ανικανότητά μας να τους προσεγγίσουμε. Ηταν μία πραγματική αποτυχία. Η ευθύνη βαρύνει κυρίως τους Δημοκρατικούς. Δεν ήμασταν παρόντες όπου και όταν θα έπρεπε στη χώρα, δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε σαφείς απαντήσεις» λέει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το μεγάλο ζήτημα που ετοιμάζεται να αγγίξει ο Τραμπ είναι η κλιματική αλλαγή. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία για το κλίμα που είχε υπογραφεί στο Παρίσι. «Ιστορικά οι διεθνείς συμφωνίες γίνονται σεβαστές και από την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ακραίες απόψεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Ο κίνδυνος να χαθούν πολλά από όσα καταφέραμε είναι υπαρκτός» λέει ο Ομπάμα.

Το «κόκκαλο» που προσφέρει στον Τραμπ είναι η οικονομία: «Το καλό νέο είναι ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που λάβαμε για το κλίμα πέτυχαν και από οικονομική άποψη. Διπλασιάσαμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας και μειώσαμε στο μισό τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων. Αυτά τα αποτελέσματα δεν γίνεται να χαθούν απλά και μόνο αλλάζοντας τους νόμους. Αφορούν επενδυτές, επιχειρήσεις και καταναλωτές που συνεργάστηκαν και κατάλαβαν ότι η καθαρή ενέργεια κάνει καλό και στον πλανήτη και στο πορτοφόλι τους».

Ο τέως πρόεδρος θέτει τον διάδοχό του μπροστά σε ένα δίλημμα. Το οικονομικό κόστος για τον Τραμπ, εφόσον αποφασίσει να κατεδαφίσει την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του, θα είναι μεγάλο: «Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ είναι αν σκοπεύουν να τα ακυρώσουν όλα αυτά και να χαθούν έτσι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Θέλουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να ξαναρχίσουν να παράγουν οχήματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον παρότι οι καταναλωτές είναι σήμερα ευχαριστημένοι που κάνουν οικονομία στη βενζίνη;».

Τα σχέδιά του για το μέλλον; «Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τον πρώτο χρόνο μετά την προεδρική μου θητεία για να γράψω ένα βιβλίο και να οργανώσω ένα «προεδρικό κέντρο» στο οποίο θα ήθελα να εκπαιδεύσω τη νέα γενιά πολιτικών ηγετών. Θα δημιουργήσουμε από την αρχή ένα νέο πολιτικό αφήγημα με στόχο να γίνουμε ξανά πειστικοί. Οχι μόνο στο Σαν Φρανσίσκο και στο Μανχάταν, αλλά παντού πρέπει να εξηγήσουμε τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανισότητας. Θα συνεχίσω να είμαι ενεργός όπως και η Μισέλ».

Ο Ομπάμα κλείνει με μία συμβουλή προς τον Τραμπ: «Από τη στιγμή που γίνεσαι πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελείς πλέον μέρος της Ιστορίας που αρχίζει από την εποχή της αμερικανικής επανάστασης… Οποιος εισέρχεται σε αυτά τα δωμάτια πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση, «it’s not about you»».

The post Ομπάμα προς Τραμπ: «Η κλιματική αλλαγή είναι και μπίζνες» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα