Ο Γιούνκερ φιλούσε υπέροχα (τον Φάρατζ)

Ηταν μια ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μια συνεδρίαση την οποία περίμενε όλος ο κόσμος και η οποία σε κάθε περίπτωση αναμενόταν να είναι επεισοδιακή – δεν είναι εύκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όταν ένα μέλος της οικογένειάς σου κλείνει κατάμουτρα την πόρτα. Ούτε όταν την κλειδώνεις εσύ μετά. Ετσι έγινε με τη Βρετανία που ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις Βρυξέλλες που είπαν «κάντε το μια ώρα αρχύτερα».

Αλλα το επεισοδιακό της συνεδρίασης είχε και πρωταγωνιστές: Ζαν-Κλοντ Γιούνερ, Μαρίν Λε Πεν και, φυσικά, Νάιτζελ Φάρατζ.

Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άρχισε το πρωί της Τρίτης η συνεδρίαση της Ολομέλεια στην οποία μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το Brexit και το τι σηματοδοτεί η απόφαση των βρετανών πολιτών για έξοδο από την ΕΕ.

Και ό,τι άρχισε με αγκαλιές και φιλιά, τελείωσε μέσα σε κλίμα πολεμικό, κάτι που πιστοποίησε, για ακόμη μία φορά, το ότι η κατάσταση εντός των θεσμών της ΕΕ μόνο καλή δεν είναι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φρόντισε να επιδείξει για ακόμη μία φορά τον ευγενικό μεν, στα όρια παρεξηγήσεως δε χαρακτήρα του: αγκάλιασε και φίλησε τον υπέρμαχο του Brexit βρετανό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ. Αυτή η κίνηση του Γιούνκερ προκάλεσε αρκετά σχόλια στα social media με αρκετούς χρήστες του twitter αλλά και δημοσιογράφους να σχολιάζουν πως πρόκειται για υποκρισία και στρατηγικό λάθος σε επίπεδο συμβολισμού από πλευράς του προέδρου της Κομισιόν.

Ο ανοίκειος εναγκαλισμός. Ο θεσμικός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον διασημότερο υπονομευτή της (Eric Vidal/REUTERS)

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να φιλάς και να αγκαλιάζεις κάποιον ο οποίος πολέμησε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ψεύδη και με ρητορική μίσους.

Τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω. Ο Φάρατζ άρχισε την ομιλία του ιδιαίτερα επιθετικά, τονίζοντας πως η Ευρώπη βλέπει το project της, την ΕΕ, να είναι σε πτώση και να το πολεμούν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. «Συμφωνούμε με τα όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του λαού μας και να φύγουμε το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ», είπε και τότε ξέσπασαν ιδιαίτερα έντονες αποδοκιμασίες από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά αυτές έφτασαν στο απώγειό τους όταν ο Φάρατζ ζήτησε να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβασή της στην ελεύθερη αγορά!

Και το καλύτερο το άφησε για το τέλος.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ προέβλεψε κι άλλες αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ομιλία του Γιούνκερ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τα περισσότερα μέλη της αίθουσας και ο οποίος ζήτησε από τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους το συντομότερο δυνατό. «Σας βλέπω γελάτε και να χειροκροτάτε κύριε Φάρατζ. Αλλά δεν καταλαβαίνετε πως αυτή είναι η τελευταία φορά που βρίσκεστε σε αυτή την αίθουσα και θα το κάνετε εδώ μέσα αυτό. Ψηφίσατε την έξοδό σας, οπότε γιατί είστε εδώ;», είπε απευθυνόμενος στον βρετανό πολιτικό, ο οποίος καθόταν ακριβώς δίπλα του.

Sounds like amazing scene in European parl. Juncker to UKIP MEPs: "U were fighting for exit. British people voted for exit. Why are u here?"

— Ian Katz (@iankatz1000) June 28, 2016

Υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ, o Γιούνκερ τόνισε πως είναι «θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα. «Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας, αλλά δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα», προσέθεσε και απέκλεισε να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν τόνισε πως και η ίδια ενστερνίζεται τις ανησυχίες του βρετανικού λαού και ότι καταλαβαίνει τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς στην απόφασή τους. «Η ΕΕ έχει μια δύσκολη σχέση με τα δημοψηφίσματα, στα οποία συμμετέχουν ελεύθερα οι ευρωπαϊκοί λαοί», είπε με νόημα και γελώντας σκωπτικά.

.@MLP_officiel speaking now on behal group in #EUrefResults #EPlenary debate. Live storify→ https://t.co/qiLVnluDhQ pic.twitter.com/0hErHNbZIY

— EU Parliament Photo (@Europarl_Photo) June 28, 2016

Εντονη ήταν η αντίδραση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Tέλος στην εποχή του κατευνασμού. Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Ντροπή σας. Σταματήστε αυτό τον λαϊκισμό.»

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε σημειωθεί ένα εξαιρετικά συγκινητικό περιστατικό. Ο Τζόναθαν Χιλ, ο Επίτροπος της Βρετανίας στην Κομισιόν, παραιτήθηκε από το πόστο του, με τους ευρωβουλευτές να σηκώνονται όρθιοι και με ένα standing ovation να τον αποθεώνουν.

Την αποθέωση γνώρισε και ο Αλιν Σμιθ, σκωτσέζος ευρωβουλευτής, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να μην αφήσει τη χώρα του να καταρρεύσει, αφού οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας.

"Do not let Scotland down" – standing ovation for @AlynSmithMEP at European parliament https://t.co/slOCKdAHcp https://t.co/D7NdG5QHUy

BBC News (UK) (@BBCNews) June 28, 2016

Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζεον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών της ΕΕ για την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιούνκερ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της.

Στα της Ολομέλειας, πάλι, και ο Γκι Φέρχοφσταντ κέρδισε πολλά θετικά σχόλια.

Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Βρετανία να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την αίτηση για το «διαζύγιο». Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη νέα σχέση με την ΕΕ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μην αναλάβει η Βρετανία την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2017.

Μετά το τέλος της Ολομέλειας, Γιούνκερ και Κάμερον είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, με το κλίμα να είναι εμφανώς παγωμένο και τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν τυπικές χειραψίες μπροστά στις κάμερες. Οι δυο τους συζήτησαν για τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και τα οποία θα οδηγήσουν στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κάμερον (αριστερά) και Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες / photo: Reuters

The post Ο Γιούνκερ φιλούσε υπέροχα (τον Φάρατζ) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα