Μια χώρα, δύο κόσμοι: Τα αόρατα σύνορα της Νότιας Αφρικής

Από τη μία παράγκες από λαμαρίνα. Και από την άλλη βίλες με κήπους και πισίνες. Πόσο απέχει αυτή η «μία» από την «άλλη»; Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα. Δυο κόσμοι που κοιτάζονται χωρίς να ανακατεύονται ποτέ.

Αυτός που απαθανάτισε την κοινωνική γεωγραφία αυτών των περιοχών της Νότιας Αφρικής είναι ο αμερικανός φωτογράφος Τζόνι Μίλερ στο πλαίσιο του πρότζεκτ Unequal Scenes – Σκηνές ανισότητας. Ο Μίλερ πήγε το 2011 στη Νότια Αφρική για να σπουδάσει ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, ενώ το ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία

του Απαρτχάιντ. «Ηταν τότε που παρατήρησα αυτές τις ζώνες – μαξιλάρια, ο σκοπό των οποίων ήταν να δημιουργηθεί ένας φράκτης ανάμεσα σε συνοικίες και κοινωνικές ομάδες» λέει ο ίδιος.

Περισσότεροι από 30,000 άνθρωποι ζουν σε 8.500 παράγκες στην περιοχή Βουζιμίζι. Δίπλα υπάρχει ένα νεκροταφείο. Που χωρίζει τους φωτχούς από τα δύο πλουσιότερα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ (Johnny Miller/Millefoto)

Η επόμενη σκέψη ήταν να αποτυπωθεί αυτή η κατάσταση από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κι αυτό έγινε με τη βοήθεια ενός drone. «Από ψηλά το οπτικό πεδίο αλλάζει εντελώς. Είναι εύκολο να δείξεις το φυσικό πανόραμα αυτής της όμορφης χώρας. Αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσεις την αεροφωτογραφία για να συλλάβεις τις κοινωνικές διαφορές».

Ο τελικός σκοπός του Τζόνι Μίλερ είναι να παρουσιάσει τη δουλειά του στις δύο κοινότητες ώστε να δοθεί το έναυσμα για έναν διάλογο ανάμεσά τους. «Θα ήμουν ευτυχής εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σε μια έκθεση που έκανα πρόσφατα, με πλησίασε ένας άγνωστος και μου είπε ότι με αυτές τις εικόνες δίνω φωνή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Να γιατί δεν θα σταματήσω ποτέ να τις εκθέτω και να τις δημοσιοποιώ».

Το γήπεδο γκολφ «Papwa Sewgolum» βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ουμτζένι στο Ντέρμπαν και έχει πάρει το όνομα του από τον πρώτο και μοναδικό μαύρο παίκτη γκολφ που κέρδισε το τουρνουά Natal Open στα χρόνια του απαρτχάιντ. Ενας τσιμεντένιος φράχτης χωρίζει το γήπεδο από την άτυπη παραγκούπολη φτιαγμένη από λαμαρίνα (Johnny Miller/Millefoto)Δέντρα και πισίνες στο προάστιο Μλουμποσράντ στο Γιοχάνεσμπουργκ και ακριβώς απέναντι από το δρόμο ο φτωχός και συνωστισμένος καταυλισμός Κία Σάντς (Johnny Miller/Millefoto)Ο δήμος Νομζάνο συνορεύει με τις κοινότητες Στράντ και Σόμερσετ Γουεστ, 40 χλμ έξω από το Κέιπ Τάουν, και είχε αρχικά δημιουργηθεί για να στεγάσει άνδρες εργάτες κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Οι κάτοικοι έχουν φτάσει πια τους 60,000 και ζουν σε όλων των ειδών τα σπίτια, από καλύβες μέχρι εργατικές κατοικίες. Μια περίφραξη τους χωρίζει από την πλούσια γειτονιά Στραντ (Johnny Miller/Millefoto)

The post Μια χώρα, δύο κόσμοι: Τα αόρατα σύνορα της Νότιας Αφρικής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα