Χίλαρι Κλίντον – μετά την πνευμονία, τι;

Η υγεία των υποψηφίων προέδρων στις ΗΠΑ -αλλά και των ίδιων των προέδρων- είναι ένα από τα καυτά θέματα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών. Καθένας προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και εκθέτουν δημόσια τον ιατρικό τους φάκελο, χωρίς να λείπουν τα περισσότερο ή λιγότερο κομψά υπονοούμενα για την κατάσταση του αντιπάλου.

Φέτος αναμετρώνται δύο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους τις τελευταίες δεκαετίες. Είτε κερδίσει η 68χρονη Χίλαρι Κλίντον, είτε ο 70χρονος Ντόναλντ Τραμπ, οι σωματικές και οι ψυχικές αντοχές τους για

να φέρουν σε πέρας την προεδρική θητεία θα μπουν στο μικροσκόπιο.

Η λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον που την ανάγκασε την Κυριακή να φύγει από την εκδήλωση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου αναζωπύρωσε τη φημολογία για την υγεία της και έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει αν κατεβάσει τους ρυθμούς της.

Το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει και τι μέλλει γενέσθαι σε μια τέτοια περίπτωση έχει και αυτό αρχίσει να διακινείται στις περιθωριακές ιστοσελίδες που συντηρούν καιρό τώρα τη φημολογία για τα προβλήματα που έχει.

To Breitbart, μία από τις πιο «σκληρές» συντηρητικές σελίδες επικαλείται δημοσιογράφο του MSNBC, o οποίος αναφέρει ότι το κεντρικό όργανο των Δημοκρατικών (DNC) μπορεί να συναντηθεί για να εξετάσει την πιθανότητα αντικατάστασης της υποψήφιας. Και άλλα μέσα του ίδιου χώρου βάζουν πάντως πιεστικά το ερώτημα «τι θα γινόταν αν η υποψήφια ήταν περισσότερο ειλικρινής για την κατάστασή της».

Clarification from dem operatives @HillaryClinton pneumonia: Expect emergency DNC meeting to CONSIDER replacement. #HillarysHealth

David Shuster (@DavidShuster) September 11, 2016

Dem operative: @HillaryClinton #BasketOfDeplorables, hiding pneumonia for 3 days, + fainting video = "unchartered political territory."

David Shuster (@DavidShuster) September 12, 2016

Top dem: "we can make contingencies, argue, plead with @HillaryClinton, but DNC bylaws are clear her nominee status now totally up to her."

David Shuster (@DavidShuster) September 12, 2016

Οσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται -και πάλι από μια πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων- είναι αυτό του υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ Κέιν, του Μπέρνι Σάντερς ή του νυν αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, αν και ο τελευταίος σκέφτηκε αλλά τελικά αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος σε αυτήν την αναμέτρηση για προσωπικούς λόγους.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό -αν και εφόσον φτάσει ποτέ να υλοποιηθεί- δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Η τελική απόφαση είναι της υποψήφιας, αν και η DNC μπορεί να την «παρακαλέσει» να αποσυρθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη θα αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις – αν μη τι άλλο είναι μια αφορμή για να μάθουν περισσότερα οι Αμερικανοί για την πνευμονία. Μιλώντας στο Politico ο επί μακρόν σύμβουλος των Δημοκρατικών Τζέιμς Κάρβιλ παραδέχεται ότι ειδικά το θέμα της υγείας δεν θα φύγει από το προσκήνιο εύκολα.

Ζητήματα, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της, βγήκαν και αυτά στο προσκήνιο, όπως και η τρομερή μυστικότητα με την οποία περιβάλλει το επιτελείο της πολλές πτυχές της εκστρατείας της, μυστικότητα την οποία αναγκάστηκε να άρει μετά τα όσα συνέβησαν στη Νέα Υόρκη.

Η Τζιλ Εϊμπραμσον στον Guardian επισημαίνει ότι για την υποψήφια είναι η ώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της πλήρους διαφάνειας, παρά το ότι αυτό φαίνεται να είναι αντίθετο με τον χαρακτήρα της. Αυτό θα βάλει τέλος στην επίμονη υποψία ότι κάτι έχει να κρύψει από τους ψηφοφόρους και τη κοινή γνώμη, υποστηρίζει. Προσθέτει δε ότι σαν γυναίκα υποψήφια κρίνεται πιο αυστηρά, την ώρα που σε άλλες περιστάσεις απλά αφήνεται ο Τραμπ να πει ψέματα.

Αλλα μέσα επισημαίνουν ότι η αδιαθεσία ήταν μια ανθρώπινη στιγμή που πήρε διαστάσεις μέσα σε μια προεκλογική περίοδο που είναι σχεδόν έτοιμη να πέσει μέσα στη λάσπη. Η ώρα των debate πλησιάζει – το πρώτο είναι περίπου σε δύο εβδομάδες – και το να μετατραπούν σε αρένα είναι ένα από τα πολύ πιθανά σενάρια.

The post Χίλαρι Κλίντον – μετά την πνευμονία, τι; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα