EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

22:48 4/5/2017 - Πηγή: Protagon

Το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καλωσορίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία και λέγοντας πως το Eurogroup στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των προαπαιτουμένων.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Θεσμοί λένε τα εξής:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM.

Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ενημερώσει τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το χρέος αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ

Δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Οπως επισημαίνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Οσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει». Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δεν δέχεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για το ελληνικό χρέος που να το καθιστούν βιώσιμο, βάσει των δικών του εκτιμήσεων.

Με τη δήλωσή του το EWG αφενός καθορίζει έναν χρονικό ορίζοντα αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων -τις επόμενες εβδομάδες- έτσι ώστε να δώσει στο ΔΝΤ το πλαίσιο που χρειάζεται, για να εισηγηθεί στο ΔΣ του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αφετέρου -αφού ως βάση δέχεται τη δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016- ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.

Ο ESM δεν βλέπει άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).

Εν όψει των συζητήσεων που στοχεύουν στη διευθέτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμφωνηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, ο ESM έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

Οπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια», το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε. Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της, αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για σχετικές ελαφρύνσεις».

Ετσι, και ο ESM διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ, σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει: «Το εάν και σε ποιον βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις («κούρεμα χρέους»)».

The post EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα