Cash4Solidarity: Η αλληλεγγύη παίρνει σάρκα και οστά

19:05 4/5/2017 - Πηγή: Protagon

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να στηρίξεις τους ανθρώπους που ανήκουν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς; Σίγουρα να τους δείξεις έμπρακτη εμπιστοσύνη και να τους ενδυναμώσεις με σκοπό να διαχειριστούν ξανά τη ζωή τους με αυτονομία και αξιοπρέπεια.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το SolidarityNow υλοποιεί το πρόγραμμα παροχής μετρητών μέσω προπληρωμένων καρτών Cash4Solidarity. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ωφελούμενούς του που εντάσσονται στο πρόγραμμα Στέγασης & Φιλοξενίας Home for Hope,

με την υποστήριξη της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα παροχής μετρητών με τη χρήση προπληρωμένων καρτών, το οποίο από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Western Union, αποτελεί ένα βήμα πέρα από την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αφού μέσω του τρόπου αυτού δίνεται η επιλογή στους ωφελούμενους να διαθέσουν το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί όπου εκείνοι επιθυμούν, ενισχύοντας την αξιοπρέπειά τους και παράλληλα, δημιουργώντας συνθήκες ομαλής κοινωνικής ένταξης στο δρόμο προς μια αυτόνομη ζωή.

Από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί σχεδόν 900 προπληρωμένες κάρτες, που αντιστοιχούν σε πάνω από 2.100 ωφελούμενους του SolidarityNow, οι οποίοι φιλοξενούνται στις δομές στέγασης και φιλοξενίας της οργάνωσης.

Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow υποστήριξε: «Καθώς στο SolidarityNow στηρίζουμε το κλείσιμο των προσφυγικών καταυλισμών και τη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα, σε δομές μέσα στον αστικό ιστό σε συνθήκες συνύπαρξης και κανονικότητας, το πρόγραμμα Cash4Solidarity τους προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζονται: ενίσχυση της αξιοπρέπειας. Τους παρέχει τη δυνατότητα της επιλογής. Αυτή η ενίσχυση είναι το πρώτο βήμα ενσωμάτωσης στην κοινωνία μας –είτε φύγουν για την Ευρώπη, είτε παραμείνουν στη χώρα μας- για να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους»

Πρόσβαση στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές στέγασης του SolidarityNow – σε κάθε μεμονωμένο άτομο ή οικογένεια αντιστοιχεί μία κάρτα, ενώ το ποσό που προσφέρεται καθορίζεται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τον τύπο της δομής φιλοξενίας (εάν προσφέρονται ή όχι δωρεάν γεύματα).

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017) για να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος ευάλωτος πληθυσμός μέσω του προγράμματος, φθάνει το ποσό των 670.000€ -με μέσο όρο ανά δικαιούχο/μήνα το ποσό των 82€.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και με σκοπό να εξοικειωθούν οι ωφελούμενοι με τη χρήση καρτών και τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων, το SolidarityNow δημιούργησε μια πολυεπίπεδη εκστρατεία πληροφόρησης η οποία περιλαμβάνει:

– ενημερωτικές συναντήσεις με ωφελούμενους με προβολή εκπαιδευτικού βίντεο με «οδηγίες χρήσης» της κάρτας

– πολύγλωσσα φυλλάδια

– δημιουργία microsite του προγράμματος Cash4Solidarity και,

– υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες της οργάνωσης για την παροχή βοήθειας στους κατόχους των προπληρωμένων καρτών.

Τα οφέλη του προγράμματος Cash4Solidarity είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο στους ωφελούμενους όσο και στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι δομές στέγασης και φιλοξενίας. Μερικά από τα οφέλη είναι:

– ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων

– κάλυψη ειδικών διατροφικών αναγκών (προβλήματα υγείας, διαφορετική κουλτούρα)

– ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με αγορές από τα τοπικά καταστήματα

– αλλαγή της στάσης του τοπικού πληθυσμού απέναντι στους πρόσφυγες

– ενίσχυση της προσπάθειας ενσωμάτωσης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό με έμφαση στο δικαίωμα λήψης αποφάσεων του ατόμου για την ίδια του τη ζωή.

Το SolidarityNow λοιπόν, φαίνεται να θέτει ως άμεσο στόχο τη διεύρυνση του προγράμματος Cash4Solidarity, δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο) με μοναδικό κριτήριο την ευαλωτότητά τους.

*Το Πρόγραμμα προπληρωμένων καρτών | Cash4Solidarity υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

The post Cash4Solidarity: Η αλληλεγγύη παίρνει σάρκα και οστά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα