Και τώρα τελικός!

Σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, γεμάτο ανατροπές και εναλλαγές ρυθμού ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να «αποδράσει» από την Βιτόρια με τη νίκη καθώς ο Δημήτρης Διαμαντίδης αστόχησε στο τελευταίο σουτ, και έτσι η Λαμποράλ Κούτσα επικράτησε με 79-77, αφήνοντας τους «πράσινους» να παίξουν την πρόκριση στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα (6/12) στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη βρέθηκε με 21 πόντους πίσω (42-21) με τους Ισπανούς να έχουν 10/11 τρίποντα

και τον Σαν Εμετέριο να μετράει 5/5, αλλά κατάφεραν με μια μαγική τρίτη περίοδο να κρατήσουν για επτάμισι λεπτά τους Βάσκους στους 2 πόντους και να προσπεράσουν με 57-58, χωρίς να καταφέρουν να κρατήσουν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δημήτρης Διαμαντίδης και Γιόνας Ματσιούλις είχαν από 19 πόντους, ενώ για την Λαμποράλ 17 πόντους είχε ο Μίλκο Μπιέλιτσα και 15 πόντους ο Σαν Εμετέριο. Μετά τον «τελικό» με τον Ερυθρό Αστέρα οι πρωταθλητές Ελλάδος θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον όμιλο, με την Λοκομοτίβ Κουμπάν στη Ρωσία και με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Αθήνα.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο ξεκίνησε με πεντάδα τους Ερτέλ, Σαν Εμετέριο, Γιέλινεκ, Μαινόλντι και Πλάις, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης παρέταξε τους Ούκιτς, Ματσιούλις, Γιάνκοβιτς, Γκιστ και Μαυροκεφαλίδης.

Οι Βάσκοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με ένα αρχικό 3/3 από την γραμμή των 6.75 (9-0) με τους Ερτέλ κα Γέλινεκ να σκοράρουν...και αυτό ήταν μόνο το πρόγευμα για το τι θα ακολουθούσε. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τους πρώτους του πόντους με 4 εύστοχες βολές μειώνοντας σε 9-4, για να αναλάβει δράση ο Τιμπόρ Πλάις ο οποίος παίζοντας χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο ανέβασε την διαφορά στο 13-4 με κάρφωμα στο 5'. Ο Διαμαντίδης με το πρώτο του τρίποντο έδωσε μια ανάσα (13-7) για να ακολουθήσει ένα σερί 8-0 (21-7) με τον Γερμανό απόλυτο πρωταγωνιστή. Ο Γιόνας Ματσιούλις πέτυχε δυο μαζεμένα τρίποντα για να μειώσει σε 21-13...με τον Μίλκο Μπιέλιτσα να παίρνει την σκυτάλη από τον Πλάις και με κάρφωμα να γράφει το 25-13. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Σαν Εμετέριο να κάνει πάρτι έξω από την γραμμή των 6.75 με 4/4 και την Λαμποράλ Κούτσα να έχει 7/8, και με σκορ 34-19. Αντίθετα οι «πράσινοι» είχαν 10/10 βολές.

Ο Πεδουλάκης πέρασε στο παιχνίδι τον ανέτοιμο Στεφάν Λάσμε...αλλά οι Ισπανοί συνέχισαν να βλέπουν το καλάθι σαν «βαρέλι» και με τον Σάν Εμετέριο να φτάνει τα 5/5 τρίποντα, και τον Χοτζ να ανεβάζει το άθροισμα στα 9/10 τρίποντα η Λαμποράλ έφτασε την διαφορά στο +21 (42-21) αναγκάζοντας τον Πεδουλάκη να πάρει τάιμ άουτ. Ο Ούκιτς με πέντε δικούς του πόντους μείωσε σε 50-34, για να απαντήσει ο Κελάτι και να ανεβάσει την διαφορά εκ νέου στο +19 (55-36) στο 2:36 πριν τελειώσει το ημίχρονο. Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι πόντοι της ομάδας του Σκαριόλο στην 2η περίοδο καθώς ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Ματσιούλις έτρεξε ένα σερί 9-0 για να μειώσει με τρίποντο του Λιθουανού στην εκπνοή με 55-44...αφήνοντας ελπίδες για τη συνέχεια.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου το «τριφύλλι» φάνηκε να μπήκε στο παρκέ με διάθεση να παίξει άμυνα, και έτσι κατάφερε να τρέξει ένα εντυπωσιακό επιμέρους σερί 22-2 και με μια βολή του Δημήτρη Διαμαντίδη να προσπεράσει με 58-57, με τους Βάσκους να έχουν πετύχει στα πρώτα επτάμισι λεπτά 2 πόντους με ντράιβ του Ερτέλ. Ο Καουκένας με 2 εύστοχες βολές ξανά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (59-58) για να δράσουν με δυο συνεχόμενα τρίποντα οι Κελάτι και Χοτζ ανεβάζοντας την διαφορά στο 65-60. Η 3η περίοδος ολοκληρώθηκε με 65-62 χάρη σε λει απ του Γκιστ, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει για τα καλά στο παιχνίδι.

Σε αργό τέμπο ξεκίνησε το 4ο δεκάλεπτο και για τις δυο ομάδες με τον Διαμαντίδη με τρίποντο μείωσε σε 67-65 στο 32'. Ωστόσο οι Βάσκοι μετά από αυτό το καλάθι επιχείρησαν την αντεπίθεση τους και με ένα επιμέρους σερί 9-2 μετά από πέντε πόντους του Ερτέλ προσπέρασαν με 76-67 στο 35', για να επανέλθει ο Παναθηναϊκός και μειώσει με καλάθι και εύστοχη βολή του Ματσιούλις σε 76-74 στο 3:11. Ο Μίλκο Μπιέλιτσα με 2 εύστοχες βολές στα 44' ανέβασε την διαφορά στο +5 (79-74) καθώς στα προηγούμενα δυο λεπτά και οι δυο ομάδες επιχείρησαν διαδοχικά άστοχα σουτ. Ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο στα 32'' μείωσε σε 79-77, για να βγάλει την άμυνα ο ίδιος πάνω σε λει απ του Ερτέλ, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αστοχεί στο τελευταίο τρίποντο, το οποίο θα έδινε τη νίκη στο «τριφύλλι».

περισσότερα σε λίγο...

Keywords
Τυχαία Θέματα