Τελειωσε αργα το βραδυ η διαπραγματευση με την τροϊκα...

07:28 18/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Την εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά μένουν και ανοικτά ζητήματα εξέφρασε... ανώτατο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης αργά το βράδυ της Δευτέρας. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών εξέφρασαν, επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ την Τρίτη το πρωι
αναχωρεί από την Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως τα φορολογικά, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και τη μείωση του Δημοσίου, αναμένεται να τεθούν και πάλι σε θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτή μάλιστα δεν αποκλείεται να λάβει χώρα παράλληλα με τις αποφάσεις για το χρέος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι "είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία" για τα εργασιακά, σημειώνοντας ότι η συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, αφορούσε "ορισμένες τυπικές διευθετήσεις". Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να περνάει τις θέσεις του όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, προωθείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Θεωρείται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πολύ πιθανό, να υπάρξει πρόσθετη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2016 ώστε να επιτευχθεί και ο μνημονιακός στόχος για μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και τον κυρίαρχο ρόλο θα αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Αναμένεται να διευκρινιστεί μόνο το αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση. Οι τριετίες θα διατηρηθούν ως έχουν για τους εργαζόμενους. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να προβλέπει παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια ανέργους.

«Δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015»

Εν τω μεταξύ μετά την ολοκλήρωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015. Η ίδια πηγή τόνισε ότι εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα