Φωτια στην κυβερνηση απο τα μετρα...

16:39 29/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Ως το πρώτο κρίσιμο τεστ για την αντοχή της κυβέρνησης συνεργασίας χαρακτηρίζεται η αυριανή σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, μετά το «ναυάγιο» της σύσκεψης της προηγούμενης Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός και οι...
ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
καλούνται αύριο, στις επτά το απόγευμα, να συμφωνήσουν τόσο για τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν φέτος όσο -και αυτό είναι το βασικότερο- για τον σχεδιασμό των περικοπών ύψους 11,5 δισ. που θα αφορούν τη διετία 2013-2014.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς -όπως επεσήμανε μέλος της κυβέρνησης, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής»- η «τρόικα» έχει ζητήσει να έχει πλήρη εικόνα προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, κάτι που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαφώνησε με την πρόταση του κ. Κουβέλη για νέες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους, λέγοντας ότι τα περιθώρια σε αυτόν τον τομέα εξαντλούνται.
Το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα είναι το πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές που υπήρξαν μεταξύ των τριών πολιτικών ηγετών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα της ερχόμενης διετίας.
Αρνηση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι συνολικά αρνητικός, καθώς επιμένει ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να τεθεί τώρα και με βάση τα αποτελέσματα της επαναδιαπραγμάτευσης να καθοριστούν και τα μέτρα.
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφή τη διαφωνία του σε πολλές από τις προτάσεις που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και δεν δείχνει έτοιμος να υπαναχωρήσει.
Η κατάργηση του επιδόματος που δίδεται ως 13ος και 14ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους, οι περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματα είναι μερικά από τα θέματα στα οποία δήλωσε ευθέως ότι δεν συμφωνεί.
Επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προγραμματική συμφωνία των τριών ηγετών, που ανέφερε ρητώς ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, αν και δεν ετέθη στη σύσκεψη της Πέμπτης, από τη ΔΗΜΑΡ προβάλλονται ισχυρές επιφυλάξεις και ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.
Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προλάβει το αδιέξοδο, πρότεινε την πραγματοποίηση της δεύτερης σύσκεψης και ζήτησε από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να μελετήσουν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου και να καταθέσουν -εφόσον το κρίνουν απαραίτητο- ισοδύναμα μέτρα και δεσμεύθηκε ότι εκείνος θα τα παρουσιάσει στην τρόικα.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν κι άλλες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους, κάτι με το οποίο διαφώνησαν τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Σταϊκούρας, οι οποίοι είπαν ότι τα περιθώρια σε αυτόν τον τομέα εξαντλούνται.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η αυριανή σύσκεψη αποκτά δραματικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από τον αρχικό σχεδιασμό. Το βάρος της σύνθεσης των απόψεων και της διαφύλαξης της ενότητας της κυβέρνησης θα αναλάβει
Keywords
Τυχαία Θέματα