Η μαυρη λιστα των περικοπων

15:18 29/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Αντωνάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, οπότε έχει τεράστια σημασία να εγκριθεί το πακέτο. Η...
τρόικα έχει στα χέρια της το ισχυρό όπλο της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης και για να συναινέσει στην εκταμίευσή της απαιτεί να γίνουν δεκτοί οι όροι της.
Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν
ότι οι προτεινόμενες περικοπές είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες. Ισως, όπως λένε, να ζητηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται ανατροπές.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μετά την έγκριση του πακέτου από τους πολιτικούς αρχηγούς η λίστα θα δοθεί στην τρόικα και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων στη διάρκεια του Αυγούστου και να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για τον τελικό έλεγχο.
Σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικές παροχές περιέχει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισεκατομυρίων ευρώ που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επόμενη δόση από τους δανειστές μας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το εύρος και το βάθος των περικοπών που συνεπάγονται βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος προκαλεί τριβές στους κυβερνητικούς εταίρους που αναζητούν αύριο σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου «ηπιότερο μείγμα» με απάλειψη μέτρων που θα προκαλέσουν σοκ και θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές.
Αναγκαίο...
Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για καυτό και δύσκολο αλλά αναγκαίο πακέτο και επισημαίνουν ότι η πίεση από το εξωτερικό είναι ασφυκτική και η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει εδώ και τώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αρμόδιος παράγοντας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, τόνιζε ότι από την καταιγίδα των μέτρων δεν θα θιγούν μόνο όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και οι ευπαθείς ομάδες σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να κλειδώσει στην αυριανή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ακόμη και στις κατώτατες, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, άγριο ψαλίδισμα των κοινωνικών επιδομάτων καθώς και των παροχών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Επίσης προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση στο εφάπαξ του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Προωθείται η απόλυση συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα όχι μόνο από τους φορείς και οργανισ
Keywords
Τυχαία Θέματα