Ανακοινωνεται η ετυμηγορια για την υποθεση εργκενεκον...

18:42 5/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για τους σχεδόν 300 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον....

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από το κτήριο του δικαστηρίου έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, εντείνοντας τα μέτρα ασφαλείας μετά την απόφαση υποστηρικτών των κατηγορούμενων να διαδηλώσουν.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία "Εργκένεκον", επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας
βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.
Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Εν όψει της ετυμηγορίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, ενώ το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μίας κοσμικής οργάνωσης, ενός πολιτικού κόμματος κι ενός τηλεοπτικού σταθμού και έθεσε υπό κράτηση 20 άτομα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο στο Σιλιβρί καταδίκασε περισσότερους από 300 αξιωματικούς του στρατού σε ποινές φυλάκισης για το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία δεκαετία στην υπόθεση "Βαριοπούλα".
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για 64 από τους κατηγορούμενους. Όσοι κριθούν ένοχοι αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα