ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ

16:27 22/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Το Βελιγράδι επισκέπτεται αύριο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από επτά υπουργούς της κυβέρνησής του. Ο κ. Πούτιν θα παραμείνει στη σερβική πρωτεύουσα τέσσερις ώρες και στο διάστημα αυτό θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, την πρόεδρο της βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς,...
τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς και υπουργούς αρμόδιους για οικονομικά θέματα και θέματα ενέργειας και ασφάλειας.
Κατά την παραμονή στο Βελιγράδι, ο Ρώσος πρωθυπουργός ενδέχεται να επισκεφτεί,
για λίγα λεπτά το στάδιο «Μαρακάνα», κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με τη ρωσική Ζενίτ, της οποίας ο Πούτιν είναι οπαδός. Ενδέχεται, επίσης, να επισκεφτεί και τον ιερό ναό του Αγίου Σάββα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος.
Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στο Βελιγράδι ο κ. Πούτιν είναι πλούσια, αναμένεται ωστόσο ότι θα κυριαρχήσουν τα οικονομικά θέματα, αφού η Μόσχα είναι ο ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ρωσίας στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονιούζιν, «με την επίσκεψη Πούτιν θα δοθεί νέα ώθηση στις ήδη καλές διμερείς οικονομικές σχέσεις».
Το θέμα βέβαια που θα δεσπόσει είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «South stream» και κυρίως η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις επιφυλάξεις που εκδηλώθηκαν, για την κατασκευή του έργου, από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ο Πούτιν αναμένεται να καθησυχάσει το Βελιγράδι, που άρχισε τελευταία να ανησυχεί, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 2015.
Επίσης, θα εξεταστούν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Η Ρωσία, μετά την αγορά από την Gazprom της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας NIS και της εταιρίας υγραερίου SrbijGas, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα, στη Σερβία.
Ένα άλλο θέμα που «καίει» τη σερβική ηγεσία είναι το δάνειο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, το 2009. Μέχρι σήμερα εκταμιεύτηκαν 80 εκατομμύρια και η σερβική κυβέρνηση αναμένει, διακαώς, άλλα 360 εκατομμύρια για να καλύψει το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και γι' αυτό το θέμα αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες κατά την αυριανή επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι.
Επίσης, όπως αναγγέλθηκε, θα υπάρξουν και συγκεκριμένες προτάσεις από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που τελευταία ενδιαφέρει έντονα τη Μόσχα.
Στα θέματα ασφάλειας που θα συζητηθούν, ο Πούτιν αναμένεται να επαναλάβει στο Βελιγράδι την πάγια θέση της Μόσχας ότι είναι κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αλλά θα επισημάνει ότι δεν αντιτίθεται στην έ
Keywords
Τυχαία Θέματα